НБУ рефінансує по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ рефінансує по-новому

Валюта
1838
Нацбанк скоротив до трьох місяців максимальний термін рефінансування банків. Крім того, він прибрав з переліку деякі види операцій, по яких регулятор може надати гроші. Про це говориться в постанові НБУ №259, яким затверджена нова редакція Положення про регулювання ліквідності банків.
Національний банк поміняв правила рефінансування. Цілком імовірно, що новий документ прийнятий у рамках чергового спрощення системи. Попередня постанова приймалася в 2006 р., до цього в 2003 р. В обох випадках документи обростали нескінченними доповненнями та уточненнями. У цілому новий документ вийшов у кілька разів коротшим від попереднього.
Незважаючи на безглуздість в умовах кризи, максимальний обсяг можливого рефінансування залишено на рівні 50% регулятивного капіталу банку. Зате документом скорочується максимальний термін рефінансування банків з року до 90 днів. Те ж саме стосується і депозитних операцій Нацбанку. Ще НБУ відмовився від рефінансування шляхом операцій "своп" - коли гривня надається в обмін на іноземну валюту.
Опитані експерти не змогли сказати, навіщо потрібно було скорочувати строки рефінансування. "Думаю, Нацбанк скоротив максимальний термін рефінансування, щоб до нього частіше заходили", - іронізував скарбник одного з великих банків.
Екс-замголови НБУ Сергій Яременко відзначив, що термін рефінансування три місяці в економічній теорії стосується інструментів короткострокового регулювання. За його словами, у положення про рефінансування повинні були закладатися прийоми оздоровлення економіки через банківську систему. Коли стало очевидним, що іноземних інвестицій не буде, необхідне рефінансування. "Але Нацбанку дали по руках, і він п'ять місяців простояв без справи. Підозрюю, що сьогодні НБУ зовсім не налаштований стежити, щоб гроші йшли в реальний сектор, і хоче просто регулювати ліквідність банківської системи", - говорить експерт.
"Рефінансування на три місяці - це кошти на покриття тимчасових розривів фінансових ресурсів. Ніякої реанімації банківської системи не вийде. Гроші такої довжини ніякого відношення до пожвавлення економіки не мають - вони замикаються на імпорт. Така практика веде до подальшої деградації економіки - вимиваються сектори, що вимагають довгих грошей", - вважає пан Яременко.
Виключення свопів з переліку операцій, на думку згаданого скарбника, нічого не змінить. "Є операції, які були прописані, але Нацбанк ніколи їх не проводив. Це як рефінансування під заставу векселів - піди спробуй", - підкреслив експерт.
Ще одне нововведення, прописане в положенні, прямо стосується кризи. Дотепер НБУ обумовлював, що як забезпечення під рефінансування приймає тільки однорідну заставу: ОВДП, депозитні сертифікати, векселі, облігації місцевих позик або інші документи. Тепер Нацбанк, залежно від ситуації на грошово-кредитному ринку, розпорядчими документами може ухвалювати рішення щодо узяття під забезпечення кредиту рефінансування однорідної або змішаної застави.
Постанова НБУ №259 зареєстрована в Мінюсті 6 травня і набуває чинності через 30 днів після реєстрації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас