Тейлор: ФРС скоро доведеться підвищувати ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тейлор: ФРС скоро доведеться підвищувати ставки

898
Федеральній резервній системі (ФРС) може скоро знадобитися підвищення процентних ставок, вважає Джон Тейлор, що працював заступником міністра фінансів США в 2001-2005 роках.
"Мої розрахунки показують, що в нас, можливо, немає занадто великої кількості часу до того, як ФРС повинна буде забрати надлишкові резерви і підвищити ставку", - сказав він, виступаючи на конференції Федерального резервного банку Атланти.
Днем раніше голова американського ЦБ Бен Бернанке заявляв про готовність своєчасного скасування грошових стимулів для запобігання того, щоб інфляція стала загрозою, коли економіка країни відновиться.
Відповідно до розроблених Дж.Тейлором методів розрахунків, які ґрунтуються на зміні споживчих цін і економіки, базова процентна ставка в США зараз повинна становити 0,5% річних. ФРС із грудня зберігає вартість грошей у діапазоні 0-0,25% річних.
На думку Дж.Тейлора, професора Стенфордського університету, ФРС допомогла запуску нинішньої фінансової кризи тим, що тримала ставки на занадто низькому рівні занадто довгий час.
"Низькі процентні ставки привели до посилення буму на ринку житла. Бум закінчився провалом із простроченнями, позбавленнями прав на викуп майна і "токсичними" активами на балансах фінансових організацій Сполучених Штатів та інших країн", - додав він.
Професор також заявив, що пропозиції про створення регулятора системних ризиків можуть увести в оману. Такий регулювальний орган не зміг би запобігти фінансовій кризі, вважає він.
"Якби ми дали йому власні регулюючі повноваження, то дуже важко було б їх обмежити. Досвід під час паніки минулої осені не переконує в тому, що таке агентство могло вирішити проблеми приватних організацій, не створивши більше системних ризиків, ніж воно намагалося усунути", - сказав Дж.Тейлор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас