"Ъ": Бюджет живе майбутнім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бюджет живе майбутнім

Казна та Політика
830
Перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що фактично доходи бюджету в січні-квітні не були виконані і їх показники нижчі, ніж повідомили в Кабміні. За даними Держказначейства, доходи загального і спеціального фондів бюджету за чотири місяці перевиконано на 3,9% – надійшло 62 млрд грн (у квітні на 10,7% більше – 18,17 млрд грн). Це було досягнуто Кабміном за допомогою декількох інструментів, розповів пан Шлапак.
Тільки у квітні Нацбанк перерахував у бюджет 3,402 млрд грн (сума перевищення доходів над видатками), з яких за бюджетним розкладом 1 млрд грн повинен був надійти лише в червні, інша сума – в II півріччі. У результаті за чотири місяці НБУ вже перевиконав річний план на 9,9%, направивши в бюджет 4,404 млрд грн. За законом НБУ повинен був перераховувати цю суму щокварталу рівними частинами. "За умови несплати НБУ цих грошей загальний фонд бюджету в січні-квітні було би виконано на 94,8%", - додав чиновник.
Серед неринкових джерел фінансування бюджету пан Шлапак назвав податкові авансові платежі і неповне відшкодування боргу з ПДВ. До 1 травня переплати склали 11,818 млрд грн, збільшившись за місяць на 723 млн грн. Ще в січні авансові платежі не перевищували 9 млрд грн (на початку 2008 року – 3,907 млрд грн). Загальна сума невідшкодованого ПДВ на початок травня становила 13,648 млрд грн (зростання на 69 млн грн). Не повертають підприємствам підтверджений перевірками податок на суму 2,741 млрд грн, а по сумі 968 млн грн проводиться аудит у понадвстановлений термін. Уряд також скоротив план по доходах у березні на 780 млн грн – фактичне виконання бюджету склало 99,7%. У зв'язку із цим Олександр Шлапак підкреслив гостру необхідність перегляду бюджету-2009.
При цьому в останній день квітня в загальний фонд бюджету надійшло 3,426 млрд грн або 24% місячного плану, тоді як у квітні 2008 року сума платежів у цей період становила всього 4,3%. З них 1,8 млрд грн перерахувала НАК "Нафтогаз України" як оплату ПДВ із імпортного газу. Більше 1,3 млрд грн компанія виплатила із кредитних коштів.
Однак уряд не бачить підстав для перегляду доходів і видатків бюджету, заявив учора перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. "На даний момент кардинального перегляду держбюджету не потрібно. Але навіть у випадку такої необхідності Верховна рада в її нинішньому складі не здатна прийняти збалансовані зміни", - додав ві. о. міністра фінансів Ігор Уманський. Раніше переглянути держбюджет у травні обіцяла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
Голова Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Буряк не коментував звинувачення СП. "За нашою звітності, прострочені суми відшкодування ПДВ зменшуються, а Мінфін плани нам не скорочував, - розповіло джерело Ъ у ДПАУ. - Переплати виходять за рахунок декларування збитків. Наприклад, за дев'ять місяців у компанії був прибуток, і вона заплатила податок, а за підсумками року показала збиток. Виникла переплата".
Експерти визнають використання податківцями механізму обмеженого відшкодування ПДВ і авансових платежів. "Тим більше зараз, в умовах падіння ВВП і промислового виробництва, не може бути нормальних надходжень, тому є сумніви щодо перевиконання бюджету", - відзначив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. За його словами, у найближчі місяці суми переплат і невідшкодованого ПДВ будуть збільшуватися. Але резерви бізнесу не безмежні, а на скорочення видатків у передвиборний період прем'єр-міністр Юлія Тимошенко не піде, стверджує старший економіст центру "Case-Україна" Володимир Дубровський.
Тому після одержання другого траншу МВФ, частина якого в розмірі $1,4 млрд піде на вирішення бюджетних проблем, уряд буде розраховувати на подальшу підтримку фінансових організацій, вважають аналітики. "Слідом за МВФ можуть прийти ресурси Світового банку (обіцяв Україні $0,5 млрд.- ред.) і ЄБРР. Внутрішні джерела, які будуть виснажуватися, можуть бути покриті за рахунок зовнішніх", - сказав пан Юрчишин.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас