Людей, що бажають довірити заощадження банку, різко стало менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Людей, що бажають довірити заощадження банку, різко стало менше

Кредит&Депозит
2389
Безтурботність і погоня за прибутковістю змінилися іншою крайністю - тотальною недовірою. Банки з іноземним капіталом почувають себе трохи краще від українських конкурентів, але й вони дуже сильно постраждали від масової паніки. Зрозуміло, що банкіри самі винні у своїх лихах. Але чи тільки вони?
Якщо уважно вивчити хронологію української кризи, можна зробити висновок, що колосальний збиток економіці завдало сарафанне радіо. Тиражування чорних списків банків вкладниками-ентузіастами і необдумані заяви чиновників зробили свою справу - слідом за Промінвестбанком впали, як кісточки доміно, і інші великі банки України. А все тому, що споживча довіра - явище скоріше ірраціональне, формоване не стільки офіційною статистикою, скільки шокуючими історіями сусіда.
Запобігти масовому психозу можна було. Якби Національний банк вчасно розгорнув роз'яснювальну роботу, переконав людей, що мораторій на дострокове вилучення вкладів - явище тимчасове і необхідне, ефект від цього заборонного заходу виявився б іншим. Але керівники НБУ замість того, щоб рятувати систему, зайнялися порятунком власних крісел. Володимир Стельмах став привселюдно з'ясовувати відносини з Юлією Тимошенко, яка, у свою чергу, чимало нашкодила банківській системі своїми випадами на адресу окремо взятої фінустанови. Деякі чиновники центробанку відчули себе тимчасовими правителями і почали конвертувати свої можливості з рефінансування банківських установ у дуже конкретні хабарі.
Довіра до банків не впала б нижче плінтуса, якби пенсії і зарплати бюджетників були вчасно переведені із проблемних банків. До слова, один з найбільших столичних вузів звернувся в Нацбанк за порадою: чи можна перераховувати зарплати і стипендії на картки банку "Надра". Клерки НБУ відскіпалися відпискою, що вся інформація про фінустанови конфіденційна. Згодом гроші, переведені в Надра Банк, співробітники університету добували так важко, що перейнялися класовою ненавистю до банкірів.
Самі фінінститути розгубилися і не змогли протиставити моторошним чуткам позитивну інформацію про себе. Банківські топ-менеджери, що раніше охоче коментували все підряд, після початку кризи припинили контакти із пресою. Журналісти, не маючи адекватної інформації, внесли свою лепту в нагнітання обстановки. Результат у наявності: багато українців усі без винятку вітчизняні банки надовго викреслили зі списку надійних. Учасники інтернет-форумів, присвячених банківській тематиці, частіше намагаються вичислити наступні жертви, ніж виявити фінустанови, яким і зараз можна довірити гроші.
Тим часом такі банки є. І дослідження це підтверджує. В 23 українських банків ми виявили непогані фінансові показники і можливості зовнішньої підтримки. Наші аналітики вважають цю групу найнадійнішою, хоча й визнають, що при несприятливому сценарії розвитку економіки і серед її учасників можуть бути жертви. Ризикам піддаються всі банківські установи, але ризики бувають різні, і потенційним вкладникам важливо розуміти цю різницю.
Саме зараз, у період відносного затишшя на банківському ринку і таємничого мовчання Нацбанку, від якого всі чекають часткового скасування мораторію, ми вважаємо доречним запропонувати власникам заощаджень орієнтири при виборі банків. Наш рейтинг - не керівництво до дії, а гарний привід задуматися. Без обміркованих дій як з боку Нацбанку і банків, так і з боку вкладників нинішній штиль виявиться затишшям перед бурею.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас