МВФ: Фінансово-економічна криза в Європі протриває до другої половини 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Фінансово-економічна криза в Європі протриває до другої половини 2010 р.

Казна та Політика
747
Економічна криза в Європі, швидше за все, протриває до другої половини 2010 р., хоча може затягтися і на більш тривалий час, якщо уряди європейських країн не нададуть більш серйозну підтримку нестійким фінансовим інститутам і не будуть діяти спільно, щоб дати гідну відповідь рецесії. Таку заяву зробив сьогодні Міжнародний валютний фонд (МВФ), передає Associated Press.
Згідно з останнім прогнозом МВФ, тільки цього року економіка 16 країн, що використовують євро як національну валюту, скоротиться на 4,2%. При цьому в Німеччині ВВП скоротиться на 5,6% у зв'язку зі значним скороченням обсягів експорту. За даними організації, становище покращиться тільки в 2010 р., коли скорочення економіки єврозони складе 0,4%, а Німеччини - 1%. Одночасно МВФ прогнозує, що в країнах з ринковою економікою, що формується, ВВП скоротиться цього року на 4,9%, однак в 2010 р. зростання їх економіки складе 0,7%.
Тим часом директор Європейського департаменту МВФ Марек Бєлка заявив, що "заходи, початі для боротьби з фінансовою кризою, уже забезпечили непогану базу для поступового відновлення економіки, однак необхідні подальші дії, переважно у фінансовому секторі, спрямовані на те, щоб повернути довіру ринку і прискорити відновлення". Заходи, про які говорив М.Бєлка, включають забезпечення ліквідності а рекапіталізацію компаній як громадського, так і приватного сектору. Крім того, голова Європейського департаменту відзначив, що банки із проблемними активами повинні одержувати державну підтримку. Європа повинна скоординувати зусилля, щоб краще протистояти рецесії, додав Бєлка.
Дані щодо стану економіки зони євро за I квартал 2009 р. будуть оприлюднені 15 травня. Аналітики очікують, що ці дані покажуть скорочення економіки зони євро в січні-березні поточного року на 2% у порівнянні з аналогічним періодом роком раніше. Такі показники виявляться навіть гіршими від даних за підсумками IV кварталу 2008 р., згідно з якими ВВП єврозони скоротився на 1,6%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас