WSJ: Фондовий ринок США не надає хороших можливостей для покупки після значного ралі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WSJ: Фондовий ринок США не надає хороших можливостей для покупки після значного ралі

Фондовий ринок
351
Прогнози для акцій багатьох американських компаній поліпшуються, однак після значного ралі в останні два місяці фондовий ринок більше не надає гарних можливостей для покупки, пише газета The Wall Street Journal.
За низкою показників акції як і раніше залишаються дешевими, однак їх ціни наближаються до середніх за тривалий період рівнів, що скорочує привабливість вкладень у ці папери.
У результаті коефіцієнт відношення вартості акцій до їхніх прибутків більше не є відправною точкою для здійснення операцій "биками", а використовується трейдерами, що відіграють на зниження цін у короткостроковій перспективі.
У той же час багато з тих, хто вважає, що фондовий ринок США вже досяг дна, заявляють, що при поточному рівні котирувань інвесторам необхідно зберігати обережність.
"Підйом ринку трохи затягнувся, - відзначає стратег Subodh Kumar & Associates Субодх Кумар. - Куди він піде із цього моменту, буде залежати від того, наскільки швидким буде реальне поліпшення ситуації в економіці, а не від надходження менш негативних, ніж раніше, новин".
Дотепер "менш негативні" новини були достатніми для інвесторів. Минулого тижня проведені урядом США стрес-тести виявили, що низці найбільших банків країни необхідний додатковий капітал, однак його обсяг є цілком прийнятним. Позитивним фактором стали також більш високі, ніж очікувалося, продажі американських роздрібних мереж у квітні, які підтримали думку про те, що найбільш значне скорочення видатків споживачами вже позаду.
Крім того, опубліковані в п'ятницю дані по ринку праці показали, що темпи скорочення робочих місць уповільнюються. Корпоративна звітність за підсумками першого кварталу також піднесла кілька приємних сюрпризів.
Усі ці дані підтримали зростання фондових індексів США, які 9 березня досягли мінімальних за 12 років рівнів. Із цього моменту Dow Jones Industrial Average підскочив на 31%, Standard & Poor's 500 - на 37%.
Тим часом деякі показники свідчать про те, що стимул для покупки акцій значно зменшився.
Так, згідно з даними Morgan Stanley, коефіцієнт відношення вартості акцій компаній S&P 500 до їхніх операційних прибутків за останні 12 місяців на кінець минулого тижня склав 14,7. Це лише дещо нижче від середнього коефіцієнта за останні 25 років, рівного 17.
При цьому коефіцієнт відношення котирувань акцій до прогнозованих на наступний рік прибутків становить 14,5 і дуже близький до середнього за останні 25 років показника - 15.
Статистичні дані по американській економіці, які вийдуть на цьому тижні, як очікується, будуть свідчити про стабілізацію роздрібних продажів у США, уповільнення темпів падіння промвиробництва і збільшення дефіциту торговельного балансу країни.
Роздрібні продажі не змінилися у квітні в порівнянні з попереднім місяцем, продажі без урахування автомобілів виросли на 0,2%, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg.
Промвиробництво в США, як очікується, скоротилося минулого місяця на 0,6% після падіння на 1,5% місяцем раніше.
Дані по роздрібних продажах будуть опубліковані міністерством торгівлі США 13 травня о 16:30 мск. Федеральна резервна система оприлюднить дані про промислове виробництво 15 травня о 17:15 мск.
Попередній звіт Мічиганського університету буде свідчити про збільшення споживчої довіри в США в травні до максимального рівня за вісім місяців. Індекс споживчої довіри, як очікується, виріс у цьому місяці до 66,5 пункту в порівнянні з 65,1 пункту у квітні. Позитивний вплив на довіру споживачів виявляє деяке ослаблення темпів погіршення ситуації на американському ринку праці.
Згідно з даними міністерства праці США, опублікованими у п'ятницю, число робочих місць у США знизилося у квітні на 539 тис. у порівнянні з 699 тис. місяцем раніше.
Однією із причин, через яку швидке відновлення економічної активності є малоймовірним, виступає тривале скорочення запасів американськими компаніями. Дані міністерства торгівлі країни, які будуть опубліковані 13 травня, можуть показати скорочення запасів у березні на 1,1%, прогнозують експерти.
Дефіцит торговельного балансу США, як очікується, збільшився в березні в порівнянні з попереднім місяцем на тлі підйому цін на нафту. Негативне сальдо балансу підвищилося до $29 млрд, прогнозують експерти. Лютневий показник на рівні $26 млрд був мінімальним з листопада 1999 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас