Скандал у Британії: міністри плутали свою кишеню з державною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал у Британії: міністри плутали свою кишеню з державною

Казна та Політика
289
Скандал з опублікованими в п'ятницю відомостями про витрату британськими міністрами грошей платників податків на особисті потреби одержав несподіване продовження - депутати звернулися в Скотланд-Ярд із проханням розслідувати обставини витоку інформації, а один заступник міністра тепер може виявитися під слідством за розтрату.
Британська газета Daily Telegraph у п'ятницю опублікувала скандальні дані про те, які видатки прем'єр-міністр Гордон Браун та інші члени кабінету відшкодовували за рахунок держскарбниці - парламентарії наймали садівників, обставляли свої нові квартири, а також ремонтували будинки своїх родичів. За відомостями видання, Гордон Браун заплатив з бюджету 6,6 тисячі фунтів стерлінгів для відшкодування "послуг з прибирання" у своїй квартирі власному братові Ендрю Брауну, що займає одну з керівних посад в енергетичній компанії EDF Energy. Представники Брауна вже поспішили виправдатися, заявивши, що прем'єр і його брат користувалися послугами однієї і тієї ж прибиральниці і нинішній голова уряду відшкодував братові його частину вартості.
У матеріалі викриваються витрати десятка міністрів, аж до найкурйозніших - міністр культури та спорту Енді Бернхем буквально благав дати йому грошей на покупку і ремонт нової квартири в Лондоні, а якщо ні, то дружина погрожувала йому розлученням.
Багато міністрів були змушені виправдовуватися за своє прагнення відшкодувати за рахунок скарбниці витрати навіть у розмірі кількох сотень фунтів стерлінгів, заявляючи, що діяли в рамках закону. Більшість із них висловили обурення тим, що інформація потрапила в пресу зараз, за два місяці до того, як повинна була бути офіційно опублікована. Як повідомив журналістам офіційний представник британської Палати громад, у депутатів" є підстави вважати, що питання про витік даної інформації може бути пов'язане зі здійсненням карного злочину", у зв'язку із чим у справу втрутилася лондонська поліція. Крім того, депутати побачили політичний контекст в історії - викривальна інформація про міністрів непопулярного зараз у країні лейбористського уряду з'явилася на сторінках газети, що підтримує Консервативну партію. Тим часом, як повідомляє Бі-Бі-Сі, Скотланд-Ярд заявив про намір перевірити видатки заступника міністра у справах зайнятості Тоні Макналті, який з 2002 року відшкодував за рахунок бюджету витрати у розмірі 60 тисяч фунтів, які пішли на утримання будинку його батьків.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас