СП: Прихований дефіцит Пенсійного фонду - 10 мільярдів гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СП: Прихований дефіцит Пенсійного фонду - 10 мільярдів гривень

Казна та Політика
449
Бюджет Пенсійного фонду побудований на нереальній базі і має прихований дефіцит у розмірі більше 10 мільярдів гривень.
Про це говориться в аналізі стану виконання загального фонду Державного бюджету і наповнення Пенсійного фонду Головної служби соціально-економічного розвитку, повідомляє прес-служба президента.
"Виконання бюджету було б неможливо без постійного коректування запланованих показників і кредитування з боку уряду", - підкреслили в Секретаріаті президента.
"Ситуація ускладнюється зростанням нестачі, яка поглиблюється зростанням заборгованості у виплаті заробітної плати, а також виплатою зарплати без сплати страхових внесків", - відзначається в документі.
"Відсутній нормований порядок планування показників бюджету Пенсійного фонду, який приводить до його ручного керування", - сказано в аналізі.
"Оскільки нормативна база відсутня, плани дохідної частини Фонду складаються орієнтовно, без чітких розрахунків (за винятком показників надходжень з державного бюджету). Відповідно, Пенсійний фонд протягом поточного року кілька разів змінював прогнозні показники", - говориться в документі.
Служба дійшла висновку, що "бюджет Пенсійного фонду незбалансований, оскільки він побудований на завищених показниках фонду оплати роботи на 2009 рік, з якого сплачуються внески в Пенсійний фонд".
"Фактично виконання зобов'язань по пенсійних виплатах стало можливо за рахунок отриманих Пенсійним фондом позик з державного бюджету. Ситуація ускладнюється тим, що цього року відсутні реальні джерела для надання Фонду нових позик", - говориться в документі.
"Без вживання дієвих заходів це приведе до розбалансування пенсійної системи і виникнення заборгованості по пенсійних виплатах наприкінці поточного року", - сказано в документі.
У службі підкреслили "необхідність прийняття законодавчих актів щодо збалансування Пенсійного фонду та урегулювання показників його бюджету через внесення змін у держбюджет".
Відзначимо, раніше голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний заявив, що у квітні в ПФ надійшло коштів на 4,7% більше, ніж було заплановано.
У той же час Віктор Ющенко неодноразово заявляв про проблеми з наповненням Пенсійного фонду і, зокрема, про те, що дефіцит фонду за квітень 2009 року збільшився на 3 мільярди гривень.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас