Державний борг Японії в 2008 фінансовому році досяг 8,5 трлн доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державний борг Японії в 2008 фінансовому році досяг 8,5 трлн доларів

Казна та Політика
477
Державний борг Японії трохи знизився, але залишається найбільшим серед інших промислово розвинених країн. Як повідомило японське Міністерство фінансів, обсяг зобов'язань уряду наприкінці березня, по закінченню 2008 фінансового року, склав 846,5 трлн ієн (близько 8,5 трлн доларів по поточному валютному курсу). Як відзначає ІТАР-ТАРС, це на майже 2,74 трлн ієн (27,4 млрд доларів) менше, ніж роком раніше. У перерахуванні на душу населення держборг становить майже 65 тис. доларів.
Зростання внутрішнього боргу вважається в Японії однією з найбільш серйозних проблем національної економіки. Вона обумовлена тим, що протягом тривалого часу уряд компенсував нестачу податкових надходжень масованою емісією державних цінних паперів. Бюджети останніх років передбачали стримування випуску держоблігацій, і уряд ставив завдання добитися, щоб в 2011 році дохідна частина бюджету перевершила видаткову без урахування державних зобов'язань.
Однак в умовах нинішньої глобальної фінансової кризи японська влада вирішила тимчасово переглянути цей підхід на період до поліпшення ділової ситуації в країні та недавно знову випустили великий пакет урядових бондів для стимулювання економіки в 2009 фінансовому році. Зараз держборг Японії перевищує вже 170% ВВП країни і є найбільшим серед інших промислово розвинених країн.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас