Ринок акцій завершив перший тиждень травня зльотом індексів більш ніж на 10%, лідером став ВТБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій завершив перший тиждень травня зльотом індексів більш ніж на 10%, лідером став ВТБ

Фондовий ринок
226
Торги на російському ринку акцій у п'ятницю пройшли за змішаною динамікою цін blue chips та індексів, у лідерах зростання виступили папери ВТБ (РТС: VTBR), що вистрілили на 16% після публікації обнадійливих результатів стрес-тестів банків у США.
За підсумками торгів індекс РТС опустився до 938,27 пункту (-0,43%), індекс ММВБ виріс до 1028,91 пункту (+1,7%); основні "фішки" змінилися в ціні на біржах на 0,6-3,6%.
За перший тиждень травня індекс РТС злетів на 12,7%, індекс ММВБ - на 11,8%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії в п'ятницю знизився на 19,9 пункту до базового активу, що говорить про помірковано негативні очікування гравців.
Лідерами зростання в п'ятницю виступили акції банківського сектора: папери ВТБ злетіли на ФБ ММВБ на 15,8% (до 4,18 копійки - максимум з початку листопада), при рекордному обсязі торгів - 6,282 млрд рублів.
Папери Ощадбанку Росії (РТС: SBER) виросли на 3,6% (до 32,27 рубля, рівень середини жовтня).
Федеральна резервна система (ФРС) США напередодні ввечері вже після закриття ринків оголосила результати стрес-тестів, яким піддалися 19 найбільших американських банків. Стрес-тести виявили, що десять банків потребують в збільшенні капіталу в цілому на $74,6 млрд, однак ця сума виявилася меншою, ніж очікували багато економістів.
Також у п'ятницю підвищився курс акцій "Газпрому" (РТС: GAZP) (+1% на ФБ ММВБ), "Лукойла" (РТС: LKOH) (+2,7%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+2,2%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+1,4%), "Сургутнафтогаза" (РТС: SNGS) (+2%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+0,8%).
Гірше ринку виглядали акції "ФСК ЄЕС" (РТС: FEES) (-0,5%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-1,2%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-0,3%), "Ростелекома" (РТС: RTKM) (-2,5%).
У п'ятницю виросли азіатські індекси, підросли на 1-2% європейські індикатори, також зростанням відкрилися біржі в США.
Деяким позитивом для Європи стали дані щодо промвиробництва в Німеччині, що вимявилися краще очікувань (промвиробництво в березні впало порівняно з березнем минулого року на 20,4% при прогнозах зниження на 20,9%, порівняно з лютим обсяг промвиробництва не змінився, хоча прогнозувалося падіння на 1,3%).
У США вийшли непогані дані з ринку праці (кількість робочих місць у квітні скоротилася на 539 тис. при прогнозах падіння на 600 тис.), які показали, що найгірша точка економічної рецесії в США можливо вже пройдена.
Крім того, продовжився підйом нафти, що підтримувало "бичачий" настрій гравців разом із внутрішніми факторами - у п'ятницю закрилися реєстри акціонерів низки найбільших російських компаній.
Так, 8 травня закрився реєстр "Газпрому" (річні збори відбудуться 26 червня), "Лукойла" (25 червня), "Автоваза" (РТС: AVAZ) (25 червня), МТС (РТС: MTSS) (25 червня), Ощадбанку Росії (26 червня), банку "Відродження" (РТС: VZRZ) (26 червня).
Також у п'ятницю останній день перед "відсіченням" торгувалися акції "Соллерса" (РТС: SVAV) ("відсічення" - 9 травня, збори - 26 червня) і "Татнафти" ("відсічення" - 11 травня, збори - 26 червня).
Нафта подорожчала третій день поспіль на оптимізмі учасників ринку щодо попиту на паливо у зв'язку з можливим початком відновлення світової економіки. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на червень виросла до $57,51 за барель (+1,4%). Зростання цін з початку 2009 року наближається до 30%.
За словами начальника керування торговельних операцій Всеросійського банку розвитку регіонів Дмитра Уткова, акції ВТБ вистрілили в п'ятницю без корпоративних новин, просто папір відставав раніше в зростанні від усього банківського сектора. "Приводом для покупок акцій банків стали результати стрес-тестів у США. У цілому ринок залишається у владі оптимістів. Корекцію вниз чекають давно, але вона все не трапляється. Якщо ціна на нафту буде вищою, то ринок не зможе розгорнутися вниз. А нафта дорожчає на тлі активізації світового попиту і тенденції, що намітилася, прийняття ризиків. Крім того, намітилося зниження долара: за останні декілька тижнів американська валюта втратила 5 "фігур" відносно євро. Тому зараз дорожчають всі товари, номіновані в доларах, зокрема, нафта", - сказав він агентству "Інтерфакс-АФІ".
Як відзначає аналітик Промзв'язокбанку (РТС: PRSB) Олег Шагов, інтерес до акцій вітчизняних банків підтримали запевняння представників російської монетарної влади про те, що банки РФ переживуть дворазове падіння цін на нафту, якщо не будуть збільшувати обсяг зовнішніх боргів. Акції ВТБ семимильними кроками кинулися надолужувати відставання від ринку при історично рекордному обігу торгів. Інтерес до акцій ВТБ із боку міноритаріїв викликаний обговорюваною схемою компенсації їм втрат від трикратного падіння котирувань акцій, придбаних у ході IPO дворічної давнини, уважає він.
Як відзначає начальник аналітичного керування ІФ "Олма" Володимир Детинич, незважаючи на можливу необхідність у залученні капіталу на $75 млрд, банківська система США за підсумками стрес-тестів виявилася досить стійкою. Ощадбанк відстав у зростанні від ВТБ, оскільки за паперами першого раніше спостерігався помітний підйом. Дані технічного аналізу вказують на рівень 1060 пунктів як можливу мету підвищення по індексу РТС у випадку збереження оптимізму на ринках.
Аналітик Банку Москви (РТС: MMBM) Юрій Волов також відзначає, що опубліковані результати стрес-тесту банків США зняли одну з головних невизначеностей щодо стану світової фінансової системи, що буде лише сприяти продовженню переоцінки ризиків убік зниження, що, у свою чергу, і є одним з локомотивів зростання на фондових майданчиках.
За словами директора аналітичного департаменту компанії NetTrader Андрія Верникова, під завісу тижня відзначається великий попит у банківських акціях, але в цілому по ринку велася позиційна боротьба між "биками" і "ведмедями" у діапазоні 1000-1050 по індексі ММВБ. Активність торгів невелика під час відсутності приводів для відкриття нових позицій. Якщо індекс ММВБ почне зростати і подолає опір 1050 пунктів, то такі приводи з'являться - "бики" будуть нарощувати "довгі позиції". Якщо буде подолана підтримка 1000 пунктів, то продажі будуть стримуватися близькістю рівнів підтримок 985 і 940 пунктів, а також високою ціною на нафту, уважає він.
Незважаючи на зниження в США напередодні, індекс Dow Jones відбився від рівня підтримки 8400 пунктів, тому з'явився шанс на продовження ралі на американському ринку. У таких умовах інвестори не поспішають із продажами, уважає А. Верников.
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев думає, що увага російських учасників у найближчі два тижні буде зосереджена на динаміці нафтових цін.
Подолання принципового рівня опору $55 відкрив нафтовим ф'ючерсам шлях до наступної технічної мети - $62 за барель. Переоцінка ризиків, ініційована очікуваннями відновлення американської економіки, стимулює покупки нафтових ф'ючерсів з боку довгострокових інвесторів, а короткострокові спекулянти, що грали від продажу, змушені спішно закривати "короткі позиції". Саме така картина намалювалася в цей час на ринку ф'ючерсів марки WTI. Закриття "шортів" може виявитися визначальним фактором у міру наближення до дати експірації червневого контракту. У зв'язку із цим не виключено, що ціль $62 може бути досягнута незабаром, тобто в найближчі декілька тижнів. Відповідно, акції нафтових компаній у цей період цілком можуть розраховувати на підтримку, уважає А.Іванищев.
Напередодні індекси в США знизилися слідом за котируваннями акцій банків, телекомунікаційних і технологічних компаній.
Індекс S&P 500 Financials, у розрахунок якого входять акції 80 банків, страховиків та інвесткомпаній, опустився за підсумками торгів на 3,5% після того, як міжнародне рейтингове агентство Fitch оголосило про перегляд рейтингів низки банків у зв'язку з "очікуваннями більш значних збитків за кредитами".
Підіндекс S&P 500, у розрахунок якого входять папери телекомунікаційних компаній, опустився на 3,5% після погіршення аналітиками JPMorgan Chase & Co. рекомендацій для акцій компаній. Вони також звернули увагу на побоювання вповільнення зростання кількості абонентів і ціновий тиск.
У "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у п'ятницю лідерами зростання виступили акції "Магнітогорського металургійного комбінату" (РТС: MAGN) (ММК) (+5%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (ТМК) (+4,1%), ЗГК-5 (РТС: OGKE) (+4,1%).
Подешевшали папери ТГК-5 (РТС: TGKE) (-5%), концерну "Калина" (РТС: KLNA) (-3,7%), "Разгуляя" (РТС: GRAZ) (-3,7%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $4,813 млн, на ФБ ММВБ обіг угод перевищив 47,2 млрд рублів (лідер - Ощадбанк - 15,37 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас