Туркменія, Казахстан та Узбекистан відмовилися підписати декларацію по "Набукко" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія, Казахстан та Узбекистан відмовилися підписати декларацію по "Набукко"

Енергетика
971
Узбекистан, Казахстан і Туркменія відмовилися підписувати політичну декларацію, підготовлену до саміту, що відкрився в п'ятницю в Празі, ”Південний коридор – новий шовковий шлях”, повідомляє з посиланням на дипломатичні джерела агентство Франс Пресс, передає РІА "Новости".
У проекті декларації, яка, як очікувалося, повинна була бути підписана під час зустрічі в чеській столиці, говориться, що зацікавлені сторони у проекті газопроводу "Набукко", у тому числі країни ЄС, Туреччина і колишні середньоазіатські республіки СРСР, зроблять усе для підготовки міжурядової угоди по "Набукко", щоб підписати документ ”до червня 2009 року”.
Довідка Проект "Набукко", який оцінюється в 7,3 млрд. доларів, передбачає щорічне транспортування 20-30 мільярдів кубометрів природного газу із Центральної Азії та Азербайджану в обхід Росії по маршруту Туреччина – Болгарія – Румунія – Угорщина – Австрія. Передбачалося, що будівництво газопроводу буде завершено до 2013 року, а поставки газу почнуться в 2014 році.
Переговори по "Набукко", на яких одним з головних питань є гарантії заповнення магістралі газом, ведуться не один рік. Вони активізувалися на початку цього року після російсько-українського газового конфлікту. Як потенційні постачальники газу для "Набукко" називають Азербайджан, Іран, Туркменію та останнім часом Ірак. Ідею поставок іракського газу в Європу підтримують у США.
До теперішнього часу, згідно із заявою, розміщеною на сайті головуючої в ЄС Чехії, декларацію, яка підтримує створення енерготранспортної системи ”Південний коридор” і, зокрема, газопроводу "Набукко", уже підписали президенти Азербайджану, Грузії і Туреччини, а також представники Єгипту і ЄС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас