Ласкаво просимо, або... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ласкаво просимо, або...

Казна та Політика
675
Темпи підготовки українського готельного бізнесу до Євро-2012 залишають бажати кращого. У деяких містах, що претендують на проведення матчів ЧЄ, туристам доведеться жити на кораблях або їздити на матчі "усього" за сто кілометрів
Уже 13 травня виконком УЄФА оголосить остаточний перелік міст, у яких пройдуть матчі фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. І чим ближче до цієї дати, тим активніше представники міст-кандидатів розхвалюють свою вотчину. Але загостривши увагу на готовності стадіонів і аеропортів, багато хто нібито випадково забувають розповісти про стан справ у готельному бізнесі. І дарма, адже готовність цього сегмента серйозно впливає на вибір УЄФА.
Якщо подивитися на фінальний звіт експертів УЄФА щодо стану інфраструктури, перспективи аж ніяк не райдужні . "Новини з полів" це підтверджують. Але ж там розглядалася тільки підготовка номерного фонду, необхідного самій асоціації: для команд-учасниць, "родини" УЄФА, комерційних партнерів, партнерів з трансляцій, корпоративних гостей і медіа. Це готелі класу 3-5 зірок, що перебувають у радіусі двогодинного автошляху до стадіонів. Але про все окремо.
Київ
Безумовно, столиця споконвічно має краще розвинену готельну інфраструктуру, ніж інші міста-кандидати. Але не варто забувати й про те, що УЄФА пред'являє до столиці жорсткіші вимоги, адже в Києві пройдуть основні матчі (швидше за все, і фінальна гра). Для їхнього виконання ще на початку минулого року була розроблена схема розміщення туристів ЧЄ, що припускає збільшення номерного фонду столиці. Більше того, величезна кількість інвесторів заявили про свою готовність взяти участь у такому збільшенні. Однак фінансова криза серйозно вплинула на їхній плани. Частина проектів була припинена, будівництво заморожене. У результаті торік в експлуатацію було здано всього два нових готелі.
Перед УЄФА столична влада заявляє про триваюче будівництво ще 17 готелів. Але реальність така, що всі ці "активно споруджувані" об'єкти насправді існують хіба що на папері - вони перебувають у стадії проектування і, у найкращому разі, риття котлованів. Це дуже нагадує й ситуацію зі стадіоном, коли купа офіційних осіб і навіть сам глава держави приїхали на ОСК "Олімпійський", щоб показати Мішелю Платіні веселі й райдужні картинки із зображенням того, яким стадіон буде ... у майбутньому... можливо...
Але ж в інструкціях УЄФА чітко сказано, що споруджувані готелі входять у зону ризику, тому до уваги варто брати тільки 75% номерного фонду готелів, здача яких запланована на 2010 рік; 50% - якщо здача запланована на січень-вересень 2011 року; 25% - якщо на жовтень-грудень 2011року. Готелі, здача яких запланована навіть на 1.01.2012, уже не приймаються в розрахунок. У результаті маємо наступне: УЄФА жадає від столиці 7300 номерів, а в Києва є тільки 3944 номерів. Відповідно, дефіцит становить більше 3 тис. апартаментів. І це - півбіди. При розгляді паритету номерів різної класності, стає дуже сумно. Тому як тих же п'ятизіркових апартаментів необхідно 1950, а є тільки 188 (!). Чотиризіркових номерів треба майже 5 тис. штук, а Київ готовий дати тільки 931 номер. Зате на вимогу УЄФА надати 400 тризіркових номерів, столиця має намір "втюхати" високим іноземним гостям 2825(!) апартаментів сумнівної якості. Висновки робіть самі!
Є ще один момент. Столична влада не поспішає йти назустріч інвесторам. Те спрощення паперової тяганини навколо дозвільної документації, про яке так бурхливо говорили на самому початку підготовки, також виявилося фікцією.Нещодавно навіть торговельний радник австрійського посольства Грегор Постльє висловив здивування із цього приводу, мовляв, австрійські інвестори готові будувати готельний комплекс у Борисполі, і навіть гроші в них є, але вони все ніяк не вирішать питання щодо одержання необхідних дозволів.
Донецьк
Донецькі готельєри потихеньку почали підписувати договори із агентством з розміщення TUI Travel PLC на готельне обслуговування в рамках УЄФА Євро-2012. Але поки процес іде зі скрипом, адже багато хто з них незадоволені виставленими умовами. Серед них необхідність уже сьогодні позначити орієнтовну вартість номерів і обслуговування в 2012 році, необхідність компенсувати вартість номера клієнтові, якщо йому не сподобається заброньований номер та ін.
У результаті на сьогоднішній день укладено всього 20 договорів на розміщення гостей в 919 номерах на вимогу УЄФА надати близько 3 тис. номерів. Причому тільки половина із цих договорів укладені з готелями, що перебувають у самому Донецьку (інші - область). Також звертає на себе увагу і той факт, що більша частина готелів, яка підписала контракти з TUI Travel PLC, належать до категорії "3 зірки".
Є проблеми в Донецьку і з будівництвом нових готелів. Зокрема нещодавно зірвалося будівництво великого готельного комплексу на бульварі Шевченко. Проти нього виступили громадські об'єднання міста, змусивши місцеву владу ухвалити рішення щодо припинення будівельно-монтажних робіт. А це порушує терміни здачі об'єкта, що, як відзначалося раніше, зменшує частку номерного фонду, що УЄФА може брати до уваги при підрахунку загального числа апартаментів регіону.
Дніпропетровськ
У Дніпропетровську ситуація з підписанням контрактів досить комічна. Домовленості з TUI Travel PLC мають 25 готелів регіону (м. Дніпропетровськ, Дніпропетровська область і м. Запоріжжя) загальним номерним фондом в 2638 апартаментів. Начебто, ситуація не погана. Але от невдача - більше третини цих номерів (1112) припадає на категорію "5 зірок". Виникає питання, звідки в індустріальному місті стільки таких висококласних готелів. І при детальному розгляді виявляється, що три із заявлених шести п'ятизіркових готелів перебувають у процесі будівництва. Приміром, у самому Дніпропетровську сьогодні такий рівень обслуговування може надати тільки готель "Україна" з номерним фондом усього в 75 апартаментів. Схожа ситуація й в інших категоріях. Найбільш великі готелі, здатні надати від 200 номерів, поки тільки споруджуються. Причому, судячи з розповідей очевидців, не дуже активно.
Але міська влада не поспішає сумувати. У неї вироблений запасний план - оселити гостей Євро-2012 у каютах кораблів, пришвартованих до набережної Дніпра. ОДА і міська рада вже навіть підписали відповідні договори із власниками трьох "суден", загальним номерним (вибачте, каютним) фондом у 144 апартаменту. Але й отут не все так просто. От що із цього приводу сказано у вже згадуваному фінальному звіті УЄФА: "Розміщення на судах (річкових і морських круизных лайнерах) розглядається окремо, оскільки існує низка специфічних операційних і фінансових ризиків, пов'язаних із цим".
Харків
Харків, що останнім часом просто дивує темпами підготовки стадіонів, аеропортів, тренувальних баз та інших об'єктів, не схибив і з готелями. Важливу роль у цьому зіграла позиція місцевої влади, яка не лише активно допомагає інвесторам (спрощення одержання дозвільної документації, надання гарантій для соінвесторів та ін.), але й постійно тримає руку на пульсі подій. Вони одними з перших в Україні відрапортували про стан справ у готельному сегменті.
Сьогодні 49 готелів регіону загальним номерним фондом в 2983 апартаментів уже підписали договори з TUI Travel PLC, причому ця кількість зростає з кожним днем. Майже 80% номерного фонду припадає на сам Харків, що є одним із кращих показників серед інших кандидатів на Євро-2012. Але головним "болючим місцем" міста є нестача готелів категорії "5 зірок". Вірніше, навіть не нестача, а їхня повна відсутність. Причому регіональній владі, варто віддати належне, вони вирішили не кривити душею і уписувати у звіт заплановані до будівництва висококласні готелі. Яким чином буде вирішена дана проблема - поки не відомо.
Львів
За темпами укладення договорів з TUI Travel PLC Львів міг би стати одним із найпрогресивніших міст, адже тамтешня влада вже відзвітувалися в наявності контрактів з 45 готелями (номерний фонд - 3126 апартаментів). Але проблема в тому, що в самому місті розташовано менше половини заявлених об'єктів. Інші готелі розкидані не тільки по Львівській області, але й практично по всій Західній Україні - по відстані у відповідності УЄФА, але без виправлення на якість наших доріг. У свій звіт львівські чиновники включили сім готелів Івано-Франківська (110 км до Львова) і сім готелів Луцька (115 км до Львова). На їхню частку припадає більше 30% номерного фонду!!! Правда, місцева влада запевняє, що до 2012 року готелів безпосередньо у Львові буде значно більше. Нібито сьогодні йде будівництво 25 готелів, які повинні будуть бути здані в експлуатацію в 2010 році. З огляду на досить скромні масштаби міста, спорудження такої кількості об'єкта не могло б залишитися непоміченим. Але ті, хто нещодавно був у Львові або ж живе там, нічого подібного в очі не бачили.
Одеса
В Одесі договори з TUI Travel PLC підписали 36 готелів. Причому всі вони, що є досить важливим у світлі "львівської ситуації", розташовані в самій Одесі. З них тільки два перебувають у стадії будівництва. Але от обсяг номерного фонду поки не задовольняє вимоги УЄФА - 2631 апартаментів (зокрема 126 номерів категорії "5 зірок"; 1329 номерів - "4 зірки"; 1176 номерів - "3 зірки"). Незважаючи на свій статус "курортного міста", Одеса ледве дотягла до нормативів УЄФА, тоді як інші міста його значно перевиконали (за винятком уже згадуваного Києваій Донецька). На самий крайній випадок міська влада за прикладом дніпропетровських колег має намір підігнати до порту два круїзних лайнери, які розмістять у себе частину туристів.
Цікаво й те, що буквально півтора роки тому багато іноземних компаній говорили про свій намір інвестувати кошти у спорудження нових сучасних готелів (більша частина готельного фонду Одеси є трохи застарілою), але в цей час більша частина цих проектів так і не реалізована. Вони існують тільки на папері.
Разом
Перед тим, як підсумувати все вищесказане, хотілося б сказати про хороше. Крім поселення Уєфашних гостей, містам треба розмістити юрбу вболівальників. Їх можна селити у двозіркових готелях, мотелях, гуртожитках, санаторіях, а також у готелях вищих категорій, якщо там буде надлишок номерів після повного виконання вимог УЄФА щодо розселення своїх цільових груп. І тут українські міста мають більший потенціал, про що говорить зведена таблиця у фінальному звіті УЄФА (див. нижче). Більше того, наші претенденти виглядають набагато краще, ніж їхні польські конкуренти.
Ну а як розміщати самих Уєфашників - для багатьох міст-претендентів є питанням складним. На кораблях, в "паперових" готелях, маршрутках, та й ліжко-потужності медустанов не гріх задіяти... Можна піти за прикладом Києва, що оригінально вирішив проблему розміщення гостей нещодавнього "Євробачення", розселивши туристів у наметах на Трухановому острові. Причому отут можна виявити спритність, приміром, самого Платіні визначити в намет у вигляді великого футбольного м'яча. Членів Міжнародного центра віщання легко можна засунути у військовий штабний намет. Ну, і так далі. А якщо серйозно, те деяким містам явно буде соромно перед високими іноземними гостями за свої готелі. Візитерам Євро-2012 потрібні гарні апартаменти, сучасний сервіс і комфорт. Тому, роблячи свій вибір, функціонери УЄФА обов'язково звернуть увагу на цей важливий фактор. І сподіваємося, вони не помиляться...
Кількість ліжко-місць у приймаючих містах для розміщення вболівальників під час Євро-2012
Польща
Варшава 15 000
Гданьск 50 000
Познань 40 000
Вроцлав 46 500
Хожув 12 600
Краків 43000
Україна
Київ 30 396
Львів 41 397
Дніпропетровськ 43 049
Донецьк 96 102
Одеса 191 305
Харків 31 909
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас