"Олімпійський" уже з проектом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Олімпійський" уже з проектом

531
На спільному засіданні архітектурно-містобудівної ради Мінрегіонбуду та Головархітектури м. Києва минулого тижня було схвалено архітектурну частину проекту реконструкції Національного спортивного комплексу (НСК) "Олімпійський", розроблену німецьким архітектурним бюро GMP (von Gerkan, Marg und Partner Architekten).
Тепер для повного запуску будівництва стадіону бракує лише кабмінівської візи. Її мають поставити в червні 2009 після розгляду урядом результатів держекспертизи, що включають у себе технічну експертизу й кошторис реалізації проекту.
А тим часом з моменту подання проекту стадіону міськраді Києва на стадії ТЕО в самому документі сталися деякі коригування. За словами адаптера проекту до українських архітектурно-містобудівних норм Юрія Сєрьогіна, місткість стадіону знизилася з 72 до 69 тисяч місць завдяки підвищенню вимог до комфорту (збільшені проходи й відстані між сидіннями, на нижньому ярусі скоротили кількість трибун для вболівальників з 46 до 44, вирішивши пристосувати дві нижні трибуни для осіб з обмеженими фізичними можливостями).
У той же час чиста місткість стадіону, яка враховує лише місця, з яких добре видно поле, на час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, збільшена з раніше передбачуваних 52 тисяч місць до 63 тисяч. Досягнути цього вдалося завдяки ухваленому рішенню про підняття рівня футбольного поля на 150 мм від нинішнього. А після проведення матчу в рамках чемпіонату рівень поля буде знову опущено до колишнього рівня.
За даними архітектора, спорткомплекс включатиме п’ять складових: VIP-зону, холодну зону для глядачів, футбольне поле, прес-центр, зону вболівальників (магазини, ресторани тощо). Покриття для чаші стадіону буде з тонкої напівпрозорої мембрани, армованої скловолокном, яка пропускатиме 50% світла. У підземному паркінгу крім паркувального майданчика для почесних гостей передбачається розмістити роздягальні для футболістів, VIP-зону для зустрічей і допоміжні приміщення.
Бажаючим потрапити на матч уболівальникам доведеться пройти триступінчатий контроль: перший на вулицях, прилеглих до стадіону, - через наряд міліції, другий - через огороджену територію у 88 га, третій - через двометрові турнікети по фасаду будівлі. Потурбувалися проектувальники й про евакуацію глядачів. Вихід з трибун за фасад споруди за їхніми підрахунками триватиме близько 8 хвилин, тоді як від прилеглої до стадіону території на безпечну відстань - 20-25 хвилин. Основні шляхи евакуації вболівальників пролягають у напрямку Лабораторного провулка, вул. Димитрова, Лесі Українки та Червоноармійської.
Розроблений німецькими фахівцями документ члени містобудівної столичної ради підтримали, але з певними вказівками. На думку рецензента проекту Євгена Лішанського, важливим є не лише проект самого стадіону. "Слід звернути увагу, як ця унікальна споруда впишеться в контекст міста. Адже проект розробляється на території приблизно 19 гектарів. І будь-який проект, крім власне цього, має містити в собі версію того, як упорядковується територія в радіусі 500-1500 тисяч метрів прилеглих вулиць.
Проблема в тому, що на цій території багато землекористувачів, і кожен з них може виступати в ролі замовника, а єдиний замовник, який має займатися цією територією, на мою думку, - це місто", - говорить Лішанський. Тому він пропонує місту спочатку розробити детальний проект планування цієї території з чітким визначенням, хто (місто чи окремі забудовники) яким об’єктом займатиметься й на основі цього створювати перелік необхідних заходів. Він також акцентував увагу на тому, що не вирішено питання під’їзду до стадіону для транспорту, а шляхи евакуації глядачів вимагають благоустрою та ув’язки із зупинками громадського транспорту.
На це заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту України Ростислав Карандєєв заявив, що УЄФА вже затвердило концепцію розміщення функціональних зон. Під благоустрій підпадуть зони в периметрі 1,5 км від стадіону, на яких проводитиметься будівництво готелів, закладів громадського харчування, паркінгів на 2 554 автомобілі, 24 мікроавтобуси, 206 автобусів, 5 вантажівок тощо. А от розв’язання питання із замовниками, які упорядковуватимуть територію навколо НСК "Олімпійський", слід чекати наприкінці червня 2009 року.
Сьогодні Мінсім’ї розглядає декілька можливих варіантів їхнього визначення. Одним із найреалістичніших міністерський чиновник називає залучення як замовника однієї з компаній, у якої в користуванні перебуває велика територія біля стадіону (наприклад, фірма "Крижинка", мале державне підприємство "Тенісні корти" або ТОВ "Інтерспорт"). Інший варіант визначає в ролі замовника розвитку функціональних зон Головне управління капітального будівництва КМДА за умови фінансування цього проекту з державного й місцевого бюджетів, а також за кошти приватних інвесторів. Плюс до всього проект має бути юридично відокремленим від проекту реконструкції НСК "Олімпійський".
На уточнююче запитання кореспондента "Дня" про те, скільки знадобиться грошей для благоустрою прилеглої до стадіону території, чиновник відповів, що близько 100 мільйонів гривень (без урахування інженерних комунікацій). За його словами, більша частина цих ресурсів буде профінансована за кошти інвесторів, у яких в користуванні земельні ділянки, і є плани з будівництва якихось об’єктів, які можна використати для проведення Євро-2012. Державне ж фінансування за попередніми підрахунками може становити 30-50% коштів, говорить він "Дню".
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас