Обсяг капіталізації банку державою буде визначатися без урахування зобов'язань банку перед НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг капіталізації банку державою буде визначатися без урахування зобов'язань банку перед НБУ

Казна та Політика
829
Обсяг участі держави в капіталізації банку та обсяг підтримки Національним банком України (НБУ) його ліквідності визначаються на підставі плану фінансового оздоровлення такого банку виходячи з обсягу його зобов'язань, за винятком зобов'язань перед НБУ.
Відповідна норма закріплена спільною постановою Кабінету міністрів і Нацбанку №421 від 2 квітня, оприлюдненою у четвер.
Згідно з нею, під час вирішення питання про участь держави в капіталізації банків пріоритет при виборі фінансової установи визначається відповідно до критеріїв системності банків, установлених НБУ.
Крім того постанова передбачає, що Нацбанк здійснює в межах монетарних показників підтримку ліквідності капіталізованого державою банку відповідно до плану його фінансового оздоровлення.
Відповідно до документа, НБУ буде попередньо консультуватися з Кабміном у випадку застосування до капіталізованих державою банків низки заходів впливу. До них віднесені введення тимчасової адміністрації, призначення куратора, обмеження окремих видів ліцензії, установлення підвищених економічних нормативів, відсторонення посадових осіб або примусова реорганізація банку.
Як відзначив агентству "Інтерфакс-Україна" в.о. міністра фінансів Ігор Уманський у четвер, оприлюднення цієї постанови дозволить Нацбанку надати повну інформацію про обсяг необхідної державної підтримки банкам.
За його словами, після цього уряд до кінця травня прийме перші рішення про участь у капіталізації банків. "У травні по тих банках, де немає ніяких форс-мажорів, ми приймемо рішення про капіталізацію", -- сказав він.
Уманський додав, що капіталізація низки банків із семи відібраних урядом стримується наявністю в них заборгованості перед зовнішніми кредиторами, які мають право у випадку зміни власника банку вимагати дострокового виконання зобов'язань банку перед ними. За його словами, особливо серйозна ця проблема для двох банків, тоді як ще у двох проблеми зовнішнього боргу взагалі немає.
Як повідомлялося, Тимошенко ще 17 квітня заявила про затвердження урядом семи банків, у рекапіталізації яких він має намір взяти участь. За її словами, частка держави після рекапіталізації складе в Родовід Банку, Укрпромбанку і банку "Київ" 99%, банку "Надра" - 91,8%, Імексбанку та Укргазбанку - 75%+1 акція.
Тоді ж Тимошенко уточнила, що відносно банку "Фінанси та Кредит" "іде дискусія" у питанні розміру капіталізації і частки держави.
При цьому уряд називає обов'язковою умовою рекапіталізації попереднє введення в банки тимчасової адміністрації. Однак із зазначених банків такі адміністрації введені поки тільки в банках "Надра", Укрпромбанку, Родовід Банку і банку "Київ".
У держбюджеті на рекапіталізацію найбільших банків виділено 44 млрд грн ($5,7 млрд, або близько 2-3% ВВП), однак Мінфін називає цифру 20 млрд грн. Держава буде купувати під час додемісії акції, оплачуючи їх держоблігаціями, які викупить Національний банк України.
Тимчасові адміністратори банків "Надра", Укрпромбанку і "Києва" оцінюють їхню потребу в капіталі в розмірі близько 5 млрд грн, 5 млрд грн і 2 млрд грн відповідно.
За даними Нацбанку, власний капітал банку "Надра" на 1 квітня 2009 року становив 1,28 млрд грн при загальному розмірі пасивів 28,07 млрд грн, банку "Фінанси та Кредит" - відповідно 2,48 млрд грн і 18,32 млрд грн, Укргазбанку - 1,46 млрд грн і 12,5 млрд грн, Родовід Банку - 1,24 млрд грн і 10,99 млрд грн, Імексбанку - 0,8 млрд грн і 4,84 млрд грн, банку "Київ" - 0,21 млрд грн і 4,26 млрд грн.
Власний капітал Укрпромбанку на зазначену дату був негативним - "мінус" 2,52 млрд грн при сумі пасивів 9,83 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас