Нафтові компанії повертаються в Ірак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтові компанії повертаються в Ірак

Енергетика
285
Міжнародні нафтові компанії готуються до повернення в Ірак наприкінці поточного року, незважаючи на провал "нафтового" закону і сумніви в безпеці усередині країни.
Серед компаній, що планують укласти в червні контракти на видобуток іракської нафти, - BP і Royal Dutch Shell. Компанії планують укласти довгострокові договори для того, щоб надалі розробляти треті за розміром нафтові запаси у світі. Керівники найбільших нафтових компаній світу запевнили іракських лідерів у тому, що вони готові до роботи в країні.
Головний керуючий Royal Dutch Shell Єрун ван дер Веер заявив, що його компанія буде подавати заявку на роботу в Іраку, і що нові умови контракту є для нього більш привабливими. За його словами, контракти включають надання компаніям пільгових кредитів на 2,5 млрд дол.
В BP заявили: "Якщо все пройде успішно, наприкінці року ми вже повернемося в Ірак, якщо не трапиться нічого непередбачуваного".
За 5 років американського вторгнення в Ірак нафтові компанії перед тим, як інвестувати в нафтовидобуток мільярди, наполягали на підвищенні безпеки і прийнятті так званого "вуглеводневого" закону, що називався американською адміністрацією ключовим і вважався індикатором політичної стабільності в регіоні. Тепер компанії заявляють, що готові повернутися в Ірак навіть якщо нафтове законодавство залишиться на попередньому рівні, а внутрішня ситуація в країні піддасться двом серйозним випробуванням - майбутнім виборам і виходу американських військ.
Екс-міністр нафтової промисловості Іраку, радник іракського прем'єра Тамір Гадхбан, вважає, що конкуренція на розробку іракських родовищ буде величезною. За його словами, Ірак - єдиний варіант для компаній, що зазнають дефіцит нових родовищ і нових можливостей.
Угода дозволить Іраку закрити діру в бюджеті, що утворювалася після того, як ціни на нафту впали з 147 дол. за барель до 50 дол. У той же час, компаніям є чим компенсувати цю різницю, але упустити найвигіднішу інвестиційну можливість із часів падіння СРСР і відкриття каспійських родовищ вони не можуть.
За словами Гадбхана, нафтовий закон, безсумнівно, задовольнить компанії, але неприйняття його навряд чи зупинить їх від подачі заявок.
Приймання заявок на роботу в Іраку стартує в червні, і переможці будуть названі вже наприкінці місяця. До кінця серпня уряд країни запевняє, що всі необхідні угоди будуть ратифіковані, що означає, що компанії-переможці зможуть почати роботу вже в листопаді.
BP, Shell Total і Exxonmobil входили в консорціум нафтових компаній, чиї активи були конфісковані, коли нафтова промисловість країни була націоналізована в 1973 р.
Сьогодні Ірак виробляє 2,4 млн барелів нафти на добу, а його запаси, які легко і дешево добувати, становлять 115 млрд барелів. Більші резерви нафти мають тільки Іран і Саудівська Аравія, але обидві країни встановили ліміти для іноземних компаній, яким тепер доводиться вести видобуток у таких несприятливих місцях, як арктичний шельф.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас