Коли очікувати третє "дно" на ринку вторинки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли очікувати третє "дно" на ринку вторинки?

Нерухомість
12657
Світло наприкінці тунелю вже не схоже на поїзд, що наближається. Принаймні, так вирішили продавці квартир, відмовившись спільно знижувати ціни і йти на поступки причепливим покупцям, одразу скидаючи 10% при першому ж натяку, що угода може відбутися. Застиглі ціни чекають нового напрямку - вгору або вниз.
Хто кинув якір
Ринку нерухомості вистачило трьох заспокійливих пігулок. По-перше, у хаосі грудня, коли з жахом очікували появи на ринку дешевих заставних квартир, виробився якийсь імунітет. Банки вирішили не вплутуватися в проблемні відносини з державою, добиваючи позичальника пенями, штрафами і видимістю реструктуризації. Позичальник, якщо й зважується на розпачливий крок продати квартиру, намагається максимально завищити ціну, щоб звести втрати до мінімуму.
Разом з тим, хвилею істеричних продажів заради порятунку "хоч якихось грошей" перед очікуваною економічною бурею змило найдешевші квартири. І тепер варіанти в стилі "готелька на околиці міста в мікрорайоні з поганим транспортним сполученням та інфраструктурою за $30-35 тис. без ремонту" у великому дефіциті.
Коли очікувати третє "дно" на ринку вторинки? По-друге, додає аналітик порталу domik.ua Михайло Полинцев, багато продавців просто зняли пропозиції із продажу, чим значно скоротили обсяг пропозицій.
По-третє, аргументує віце-президент Союзу фахівців з нерухомості, директор АН "Кияни" Анатолій Тупотов, "з лютого активізувався попит, у народу ще є гроші, але ніхто не хоче зв'язуватися з банками або забудовниками - простіше купити вже готову квартиру". "Покупець готовий віддати за однокімнатну квартиру $50 тис., - коментує Михайло Полинцев, але, усе ще сподіваючись на удачу, запитує, чи немає квартири за $35 тис.?"
Однак покупці теж поспішають, нехай і обіцяють прогнози фахівців ще не одне "дно" на ринку. А раптом це перше дно стане останнім? Як відомо, про досягнення "дна" широка громадськість дізнається тоді, коли кілька місяців ціни зростають як на дріжджах.
Учора по три, сьогодні по п'ять
Нинішня цінова рівновага встановилася наприкінці березня. Ініціатори "перемир'я" - продавці, раніше з переляку скидали ціни, а зараз, заспокоївшись, повернули їх до січневих значень. Оптимізму додали колишні вкладники банків. Закривши рахунки в банках і одержавши готівку на руки, вони не можуть знайти грошам гідного застосування. Зберігати гроші вдома небезпечно, а залишити їх навіть у банківському осередку - страшно. Альтернативні варіанти - інвестиції в цінні папери - не розглядаються апріорі. Залишається тільки покупка нерухомості.
Можливо, що при збереженні стабільності валютного курсу ціни на нерухомість дійсно зупиняться. І як знати, можливо, постоять на колишньому рівні і почнуть зростати?
Однак експерти впевнені, що "дно" було тільки першим, і обов'язково піде друге і навіть третє. "Вітчизняний ринок на дні досить інертний, тобто ймовірність прокинутися в кризі з новими, високими цінами невисока, - коментує В'ячеслав Король, старший аналітик інвестиційної групи "АРТ-КАПІТАЛ". - До спекуляцій на ринку нерухомості наш ринок повернеться через 3-4 роки, до цього вкладення в нерухомість будуть розглядатися переважно як довгострокові інвестиції, тому стрибкоподібне зростання цін малоймовірне. Ціни на первинному і вторинному ринку будуть ще знижуватися як у доларовому, так і у гривневому вирахуванні більше 9 місяців". Аргументи в цьому випадку прості. Падіння активів нерухомості почалося набагато пізніше, ніж падіння капітальних активів, і як зауважує В'ячеслав Король, "фондовий ринок піде в зростання раніше з багатьох причин як економічних, так і психологічних.
Подальшому ж падінню нерухомості сприятиме зростання безробіття і його високий рівень у стані депресії, а також замороженість іпотечного кредитування. Тому в той час, коли на ринку акцій можна буде вже заробляти, нерухомість буде на дні. Якщо припустити, що рівень цін до дна повернеться до орендної самооплатності 9-12 років (зараз 18-25), то вартість квадратного метра повинна просісти до $800-1 000, тобто на 40-50% до рівня поточних цін". При цьому найоптимістичніший сценарій розвитку подій увінчається $1 тис. / кв. м, а песимістичний - $700 - 800 / кв. м.
Індекс же ПФТС за оптимістичним сценарієм не повинен пробити рівень 190-200, однак імовірність його осідання до 140-150 п. досить висока. Пожвавлення, тобто зростання цін на ринку нерухомості, у найкращому разі почнеться через рік - півтора.
"Без іпотеки покупка житла не відновиться, - підтримує думку аналітика ріелтер Максим Захарченко, - падіння продовжиться аж до кінця року". Не виключає експерт і такий сценарій, за якого ціни знизяться до рівня 2004 року, і навіть до 2000, коли квадратний метр коштував $300. Тільки повірити в такий прогноз дуже важко.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас