Міжнародні нафтові компанії готуються повернутися в Ірак вже цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародні нафтові компанії готуються повернутися в Ірак вже цього року

Енергетика
168
Міжнародні нафтові компанії готуються повернутися в Ірак уже цього року, незважаючи на проблеми з безпекою і те, що уряд країни так і не прийняв очікуваний закон про видобуток вуглеводнів, повідомляє Financial Times.
Нафтові гіганти BP і Royal Dutch Shell перебувають у числі тих компаній, які вже в червні мають намір брати участь у боротьбі за контракти на обслуговування родовищ і виразно мають довгострокову перспективу на розробку третіх за розміром у світі нафтових резервів. В 1973 р. активи BP, Shell Total і Exxonmobil були націоналізовані іракським урядом, що взяв під контроль важливу для себе індустрію.
Офіційний представник BP заявив, що його компанія, якщо все пройде за наміченим планом, почне діяльність в Іраку наприкінці цього року. Жерон Ван дер Веер (Jeroen van der Veer), виконавчий директор Royal Dutch Shell, також заявив, що задоволений умовами контрактів на обслуговування родовищ, запропонованими іракською владою. Згідно із цими контрактами, переможці тендерів будуть оголошені наприкінці червня, що дозволить їм почати видобуток у листопаді 2009 р.
Західні компанії не лякає навіть швидкий вивід американських військ з території Іраку і майбутні вибори в країні, що різко підвищують фактор нестабільності. Пояснення цьому факту дав колишній міністр нафти Іраку Тамір Гадбан (Thamir Ghadhban): "Резерви міжнародних нафтових компаній досить виснажені, у них немає інших можливостей наростити видобуток, крім як прийти в Ірак".
На даний момент в Іраку виробляється 2,4 млн. барелів нафти на день. Нафтові запаси країни оцінюються в 115 млрд. барелів. Більше тільки в Саудівської Аравії та Ірану, але ці держави наклали строгі ліміти на присутність іноземних компаній і ці ліміти давно вичерпані.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас