Експерт: Падіння промвиробництва в Україні в 2009 р. може скласти 19% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Падіння промвиробництва в Україні в 2009 р. може скласти 19%

Казна та Політика
426
Падіння обсягу промислового виробництва в Україні в 2009 р. може скласти 19% у порівнянні з 2008 р.
Таку думку висловив економіст інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов, коментуючи дані Статистичного комітету СНД, згідно з якими падіння обсягів промвиробництва в Україні в рази перевищує аналогічні показники в інших країнах СНД.
Експерт відзначив, що згідно із цими даними, за результатами 1 кварталу 2009 р., падіння обсягу промвиробництва в Україні склало 31,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, у той час як у таких країнах як Росія, Казахстан і Білорусь скорочення склало всього 5-15%.
"Це найбільш значне скорочення реального промислового виробництва обумовлене структурою української промисловості. У порівнянні з іншими країнами СНД, українські металургія та машинобудування мають найвищу частку як у промисловому виробництві, так і в експорті промислової продукції. На ці дві галузі припадає 38% національного промислового виробництва. У даних секторах в умовах кризи також спостерігається найбільш істотне зниження глобального і внутрішнього попиту, переважно у зв'язку з масовим скороченням інвестицій. Таким чином, сектори, які становлять основу економіки України, зіткнулися з масовим скороченням фізичного обсягу продажів.
У той же час економіки інших країн СНД, таких як Росія і Казахстан, мають більш значну орієнтацію на нафтову та газову промисловість. Незважаючи на те, що зниження цін на продукцію цих галузей було порівнянним, фізичний попит на їхню продукцію постраждав набагато менше, ніж попит на продукцію металургії і машинобудування. Оскільки показник зміни обсягів промислового виробництва відображає зростання фізичних обсягів (без урахування цінового фактору), в інших країнах СНД він знизився набагато менше, ніж в Україні", - сказав Блінов.
Він висловив очікування, що промвиробництво в Україні трохи відновиться в другому півріччі 2009 р., однак за результатами 2009 р. однаково буде глибоко негативним – зі спадом на 19%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас