Житло очікує попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло очікує попиту

Нерухомість
12843
Ринок нерухомості судорожно шукає вихід із кризи: час від часу забудовники пропонують продавати житло на виплат або здавати в оренду із правом викупу.
У принципі, все це повинно залучити потенційного покупця, особливо на ринок первинки, що практично не продається. Як не проґавити найкращий момент для покупки житла?
Платиш 30% вартості квартири - і через п'ять років вона твоя. Компанія "Київміськбуд" пропонує купувати житло в новобудовах за новою схемою. Потенційному покупцеві необхідно внести 30% вартості квартири, після чого він одержить право її орендувати.
Первинка на межі фантазій
У вигляді орендної плати покупець буде вносити вартість, що залишилася, житла, а також - компенсувати інфляційний коефіцієнт. Поки що програма перебуває в стадії розробки, але вже через місяць обіцяють прояснити фінансовий механізм схеми. Прес-секретар "Київміськбуду" Зоя Загородна розповіла, що ця програма є частиною антикризової стратегії компанії. "Адже потрібно шукати різні способи - чим швидше буде продаватися житло, тим краще", - говорить вона.
В Асоціації фахівців з нерухомості України до ідеї поставилися насторожено і наслідки подібних акцій коментувати відмовилися, пославшись на те, що пропозицію ще потрібно вивчити. А от в SV Development упевнені: нововведення не піде. "Це такий же піар, як заяви про те, що квартири будуть продавати на виплат", - заявив аналітик консалтингової компанії Сергій Костецький. Програма невигідна самим забудовникам, тому шансів у неї немає, упевнений він. Набагато зручніше заморозити об'єкт і закінчити його після закінченні кризи, коли на ринку сформуються адекватні ціни. Навіть якщо розкуплять всі квартири в будинку, 30% першої оплати на добудовування не вистачить, вважає аналітик.
Та й покупцям, говорить Костецький, не дуже вигідна така схема. Квартири на вторинці з кожним днем дешевшають - і якщо їх можна купити за менші гроші, кому цікаві п'ять років оренди на первинці?
Ринок іде в оренду
Якщо новобудови на цей момент практично не продаються, то старе житло ще купують, хоча й не дуже інтенсивно. Фахівці говорять, що кількість угод скорочується щомісяця. За даними компанії SV Development, рік тому на кожного потенційного покупця припадало дві квартири, зараз - 30. У докризові часи 70% угод з нерухомості - як первинної, так і вторинної - здійснювалися за рахунок іпотечних кредитів. Зараз житло можуть купити тільки ті, хто збирав гроші на початковий внесок і тепер може собі дозволити відразу придбати недорогу квартиру.
Бачачи таку ситуацію, хазяї квартир та ріелтори воліють не продавати, а здавати нерухомість в оренду. Тетяна і Дмитро Нестеренко зняли свою першу "сімейну" квартиру торік. Хазяїн відразу попередив молоду сім'ю, щоб вони через 12 місяців звільнили приміщення, тому що виставить квартиру на продаж. "Уже майже півтора роки минуло, почали підшукувати інший варіант, але хазяїн, очевидно, передумав. Запропонував поки жити тут далі", - розповіла Тетяна.
За даними Української торговельної гільдії, майже половина продавців відклала до кращих часів заплановані угоди. Зате на ринку оренди з березня 2008 по березень 2009 пропозиція виросла більш ніж у чотири рази.
Коли купувати квартиру?
Громадяни, що мають якісь заощадження, затаїлися в очікуванні найкращого моменту для покупки квартири. Динаміка цін показує стійке зниження. Але головне зараз - не прогавити час, коли ринок досягне "дна". Глава ради директорів Української будівельної організації Лев Парцхаладзе радить не тягти з покупкою довше, ніж півроку. Він упевнений, що через кілька місяців банки відновлять іпотечне кредитування, і тоді в Україні можливий новий бум нерухомості: "До осені механізм запуститься знову, хоча, звичайно, будуть ще високі ставки банківського фінансування".
Директор "Української торговельної гільдії" Віталій Бойко переконаний, що гостра нестача житла поверне покупця на ринок. "Але скорочення пропозиції на первинному ринку і необхідність надійних вкладень поверне покупців на вторинний ринок", - говорить експерт.
І все-таки чекати різкого стрибка цін на квартири не варто. Ринок нерухомості дуже залежить від стану економіки в цілому. Поки вона не почне виходити із кризи, розквіт на одному окремо взятому секторі неможливий. "Почнуть зростати заробітні плати, банки почнуть давати іпотечні кредити - отоді почнеться стабілізація і якесь незначне зростання", - говорить Костецький. За його прогнозами, квартири будуть дешевшати до вересня, після чого ціна заморозиться аж до середини 2010 року. До початку 2011 ціни на квартири почнуть потроху зростати, але рівня 2006-2008 років вони в доступному для огляду майбутньому не досягнуть.
Олена Павленко
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас