Хто кредитує під час травневих свят? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто кредитує під час травневих свят?

Кредит&Депозит
3061
Новини квітня стосуються, в основному, продажу регулятором валюти за пільговим курсом для банківських позичальників.
Валютні аукціони, що проводяться з таким успіхом, нарешті, удосконалилися процедурно і почали проводитися більш впорядковано. Не останню роль у цьому зіграло те, що НБУ визначив конкретні дні тижня, в які проводяться аукціони. Крім того, і банки, і позичальники радісно привітали дозвіл регулятора купувати за пільговим курсом валюту для дострокового погашення. "Попит на дострокові погашення за пільговим курсом досить істотний. У нашому банку 15-30% всієї валюти, що купується на цільових аукціонах, направляється на дострокове погашення кредитів. Є клієнти, які здійснюють повне дострокове погашення кредитів на великі суми", - описує ситуацію Володимир Довгаль, директор департаменту роздрібних продажів ВАТ "Сведбанк".
З додаткових нововведень - очікуваний продаж на аукціонах швейцарського франка, а також зобов'язання банків купувати валюту для позичальників тільки за передоплатою. Втім, незважаючи на те, в аукціонів є недоліки (зокрема - не дуже приємний курс продажу євро), банківські фахівці вважають, що без аукціонів - нікуди. "Припинення цільових валютних аукціонів може призвести до негативних наслідків. Не виключено, що деякі клієнти знову припинять платити за кредитами. У такому випадку, найбільш важливим фактором буде забезпечення стабільності ринкового курсу національної валюти", - відзначає Володимир Довгаль.
Що ж до умов кредитування і кількості пропонованих банками подібних послуг, то ніяких глобальних змін у цій сфері за квітень не відбулося. Більше того, самою зміною можна назвати вже те, що про кредити геть забули - про них не говорять банкіри, про них уже навіть не запитують споживачі. Вся увага обох таборів сьогодні сконцентрувалася на сфері депозитів. Загальна картина ринку кредитування, що представляють 50 банків-лідерів за активами, має такий вигляд.
Автокредитування
Головна новина місяця щодо автокредитів - це зниження УкрСиббанком початкового внеску з 60 до 40%. Хоч це не тенденція, а одиничний випадок, але однаково приємно: виходить, не так все погано із кредитуванням у наших краях. Сьогодні офіційно приймають заявки на покупку нових іномарок у національній валюті:
•БМ Банк - на кредити з авансом 30% під 28,65% реальних річних терміном на три роки; банк пропонує кредити в гривні і на нові вітчизняні авто за такими ж ставками.
•УкрСиббанк - на кредити на покупку нових іномарок з авансом 40%, під 30% реальних річних терміном на 3 і 5 років. Банк пропонує кредити в гривні і на нові вітчизняні авто за такими ж ставками. Правда, авто можна придбати тільки в певних автосалонах, акредитованих у банку. Крім того, потенційні позичальники не зможуть вибрати страхову компанію самостійно - одна з умов одержання кредиту в установі - поліс, оформлений в страховій компанії "АХА";
•Банк "Форум" приймає заявки на кредити під 30,77% і 29,88% реальних річних з авансом 50%, терміном на 3 і 5 років відповідно. Банк пропонує кредити в гривні і на нові вітчизняні авто за такими ж ставками.
•Кредит Європа Банк на авто терміном на два з половиною роки з авансом 35% під реальні 34,18% річних;
•Індекс-банк пропонує кілька продуктів. Це кредити на авто Renault у гривні з авансами від 25% терміном на 3, 5 і 7 років, за реальними ставками 24,52%, 25,88% і 27,61% річних відповідно, при оформленні кредиту до 1 року, клієнт оплачує тільки комісію банку 2,5%. Також можна оформити кредит на авто Nissan за реальною ставкою 27,61% терміном до 7 років. Індекс-банк працює з автосалоном Голосіївський (де можна також оформити кредит на авто Dacia, Mitsubishi, Toyota);
•ВТБ (Україна) видає кредити на авто Mitsubishi у гривні під ефективну ставку від 21,28% річних (ставка вирахувана з урахуванням усіх супутніх витрат, зокрема страхування, реєстрації і так далі), терміном до двох років з авансами від 30%. Установа працює з автосалоном "Ніко Україна" (страховку потрібно оформлювати в страховій "Індиго"), а також з "Українським автомобільним холдингом" (марки авто - Subaru, KIA, страховку потрібно оформлювати в "Провідній");
Що ж до автокредитів у доларах, то їх, як і місяць тому, пропонує лише один банк - "Форум", з початковим внеском 50%, терміном на 3 і 5 років, за реальними ставками 21,77% і 20,88% річних.
Іпотека
У сфері кредитування іпотеки не обійшлося без прикростей - за місяць зник продукт "Ремонт у кредит", що пропонував банк "Форум", а також Кредитпромбанк зняв один із двох іпотечних продуктів - кредитування первинки без участі ДІУ.
На вторинному ринку нерухомості тепер на один банк більше - кредити пропонують:
•Кредит Європа Банк: у гривні, терміном на п'ять років під реальні 27,68% річних з авансом 50%, банк знизив на 5,11% ефективну ставку за кредитом;
•БМ Банк - у гривні, терміном на один рік, з авансом від 50% під 28% річних.
Разом з ДІУ на первинному ринку нерухомості Кредитпромбанк видає кредити в національній валюті на термін від п'яти до тридцяти років, з реальними ставками від 15,1% до 15,59% річних, з авансом 25% (кредит видається для покупки житла в конкретного забудовника - за проектом "Брест-Литовський").
Крім пільгового кредиту, на первинному ринку житла є ще пропозиція від банку "Київська Русь", що кредитує в рамках проекту "Ольжин Град" у національній валюті з авансами від 20 до 50%, ставками від 17,05% до 20,48% річних, терміном від п'яти до 20 років.
Споживчі кредити
Нецільові кредити готівкою в гривні пропонують чотири банки, за тих же умов, що й місяць тому:
•Індекс-банк кредитує терміном на один, два і три роки, під 55,69%, 56,8%, 60,69% реальних річних, максимальна сума 15 000 гривень, потрібен поручитель, крім того, мінімальний вік позичальника і поручителя повинен бути не менше 25 років;
•Кредит Європа Банк видає позики на суму до 20 000 гривень терміном на 1 і 2 роки, з ефективними ставками 57,94% і 58,16% річних відповідно; для всіх, крім державних службовців, потрібен поручитель;
•ОТП Банк кредитує терміном на один рік під реальні 58,15% річних. Максимальна сума такої позики до 25 000 гривень (до 400% заробітної плати позичальника), причому обов'язкова наявність поручителя, вік якого повинен бути не менше 25 років, а також при сумі кредиту від 15000 гривень необхідно подати документи на право власності (машина, квартира і т.д.);
•Сведбанк кредитує терміном на один і два роки - 69,23% і 64,8% річних відповідно, максимальна сума - 15 000 гривень, поручитель не потрібен, але вік позичальника повинен бути не менше 21 року і не більше 60 років.
Товари в кредит представлені непорушними пропозиціями від банку Дельта під ті ж непорушні умови, що й місяць тому. У банку можна одержати кредит терміном на один, два і три роки з первинними внесками нуль, 10, 30 і 50% під ставки від 55,02% до 87,05% реальних річних. Охочі купити якийсь товар у кредит також можуть звертатися не в банк, а безпосередньо в торгові центри, у більшості з яких прямо на місці можна взяти кредит.
Що ж до кредитних карток, то їх тепер пропонують не три, як на початку квітня, а лише дві установи (ІНГ банк зняв свої пропозиції у зв'язку з відходом із роздрібного ринку кредитування):
•ПриватБанк пропонує свою картку "Універсальна" - з пільговим періодом 30 і 55 днів терміном на рік і два. Комісія за зняття грошей у мережі банку становить 4% від суми, а в "чужому" банкоматі додатково знімається комісія 5 гривень. Максимальна сума такої кредитки 500 гривень, але сума може бути збільшена за рішенням кредитного комітету до 1000 гривень. Погашати потрібно 7% від заборгованості, але не менше 50 гривень щомісяця. Номінальні ставки за такими пропозиціями: 36% (пільговий період 30 днів) і 30%(пільговий період 55 днів) річних.
•ОТП Банк пропонує картку з максимальною сумою до 300% від заробітної плати. Пільговий період 55 днів, щомісячне погашення - 5% річних, але не менше 50 гривень. Зняття в "своїх" і "чужих" банкоматах буде коштувати вам 3% від необхідної суми, а комісія в обох випадках - 3 гривні. Номінальна ставка за користування кредитом при цьому - 32% річних.
Аліса Лісіцина
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас