Економіка США почне рости у ІІ пол. 2009р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка США почне рости у ІІ пол. 2009р.

Казна та Політика
282
ВВП США знову почне рости в другому півріччі 2009 року, вважають економісти JPMorgan Chase & Co. і Barclays Capital Inc.
"Ми, імовірно, досягнемо дна найближчим часом", - наводить слова голови дослідницького відділу Barclays Ларі Кантора агентство Bloomberg.
Стабілізація споживчих видатків, на частку яких припадає близько 70% ВВП, стимулюючі заходи адміністрації США на суму $787 млрд, зусилля Федеральної резервної системи щодо пожвавлення ситуації на кредитних ринках і скорочення запасів продукції - усе це приведе до повернення економічного зростання, вважають в Barclays.
"Ми сподіваємося, що рецесія завершиться в районі середини року", - заявив головний економіст JPMorgan Брюс Касман. Ситуація на ринку житла, запаси і споживачі, а також урядові видатки або прискорять зростання економіки, або зроблять її зниження менш значним, вважає він.
Обидва експерти очікують, що ВВП США продовжить падіння в другому кварталі. При цьому вони оцінюють підйом економіки в третьому кварталі в районі 1% і його прискорення до 2% в останні три місяці поточного року.
За підсумками першого кварталу ВВП країни скоротився на 6,1%, що говорить про найгіршу рецесію з 1957-1958 рр., а запаси продукції на складах упали на рекордні $103,7 млрд.
Однак не всі аналітики такі оптимістичні.
"Хоча різнорідні паростки надії почали з'являтися, економіка США як і раніше в стані істотного падіння", - відзначалося у звіті економістів Deutsche Bank Securities Inc. у Нью-Йорку. На їхню думку, ВВП продовжить знижуватися протягом усього 2009 року, хоча й більш повільними темпами.
Є й третя група експертів, які вважають, що відновлення економічного зростання відбудеться, але буде недовговічним.
Нью-йоркські економісти Credit Suisse Holdings Inc. входять у їх число. Вони вважають, що менш значне скорочення запасів продукції, ніж було раніше, приведе до підвищення ВВП у квітні-червні на 1%, однак це відкриє шлях для зниження на 1,2% у третьому кварталі, коли безробіття, що росте, і зниження доходів стануть причиною зменшення видатків американців.
"Ми поки не перебуваємо на стабільній траєкторії", - вважає економіст Credit Suisse Джонатан Базіл.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас