Японія готується до тривалої дефляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія готується до тривалої дефляції

Казна та Політика
877
Споживчі ціни в Японії знизилися в березні в порівнянні з тим же місяцем 2008 року на 0,1%. Настільки явний прояв дефляційних тенденцій зафіксовано в другій за розміром економіці світу вперше з вересня 2007 року, повідомило агентство Bloomberg.
Банк Японії прогнозує зниження цін у найближчі два фінансові роки після незначного підвищення протягом останніх трьох років. Японія стала першою країною, що вступила в тривалий період цінового спаду, пов'язаний зі світовою рецесією, відзначають експерти. США, країнам Європи і Китаю дотепер вдавалося втримати свою економіку на порозі дефляції.
Минулого разу дефляція в Японії протривала з 1999 по 2005 рік.
Новини про повернення періоду зниження цін затьмарили оптимізм інвесторів, пов'язаний з відновленням виробництва в країні. Раніше повідомлялося, що промислове виробництво виросло в Японії вперше за 6 місяців - на 1,6% у березні в порівнянні з лютим, незважаючи на те, що показник залишався на значно більш низькому рівні, ніж в перші місяці 2008 року.
У той же час рівень безробіття в країні підвищилося в березні на 0,4 процентного пункту - до 4,8% у порівнянні з попереднім місяцем.
Нові дані кидають тінь на оптимістичні прогнози аналітиків, що очікують переходу японської економіки до відбудовного періоду вже в цьому кварталі. Кілька опитаних агентством Bloomberg економістів вважають, що у зв'язку зі збільшенням промвиробництва ВВП Японії може почати рости вже у квітні-червні, і його приріст може скласти до 1,2% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Аналітики банку Barclays очікують зростання на 3,7% у поточному кварталі.
Банк Японії був більш стриманий у своїх прогнозах: ЦБ очікує "помірного відновлення" не раніше другого півріччя поточного фінроку (тобто в період з вересня 2009 року по 31 березня 2010 року).
"Економічні умови продовжать погіршуватися в найближчі місяці, але потім поступово вирівняються, і темпи зростання почнуть помірковано відновлюватися із другої половини фінансового 2009 року", - говориться в прогнозі Банку Японії. ВВП країни виросте на 1,2% у наступному фінансовому році, що починається 1 квітня 2010 року, очікує ЦБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас