"Львівобленерго" надіслало позитивний сигнал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Львівобленерго" надіслало позитивний сигнал

Фондовий ринок
379
В Україні вперше з 2001 р. відбувся конкурсний біржовий продаж активів енергокомпанії
Але, на думку аналітиків, успішна реалізація 26,98% держпакета акцій "Львівобленерго" ще не означає припинення конфлікту між групами акціонерів у ВАТ.
29 квітня Фонд держмайна продав на фондових торгах 26,98% акцій енергопостачальної компанії ВАТ "Львівобленерго" за 197,8 млн. грн. при стартовій ціні пакета 171,6 млн. грн. Акції придбала київська компанія ТОВ "Тект-трейд", що спеціалізується на торгівлі цінними паперами. Як повідомила група компаній "ТЕКТ", придбання акцій львівської енергокомпанії розцінюється покупцем як портфельна інвестиція. "Ми думаємо, що енергопостачальні підприємства України на цей момент значно недооцінені й у майбутньому зможуть принести прибуток акціонерам",- повідомив директор "Тект-трейд" Сергій Лиходід.
Експерти фондового ринку досить позитивно оцінюють факт продажу держпакета "Львівобленерго" на біржі. "Це дуже великий успіх. Це дуже важливо, що інвестори в умовах кризи виявляють цікавість до енергетичних активів - дуже позитивний сигнал для ринку",- сказав "і" директор з інвестицій ККА "Інеко-інвест" Віталій Шакирзянов. За його словами, успішний продаж став можливий багато в чому завдяки прийнятній стартовій ціні пакета, що перебувала в межах ринкової.
Попередні торги із продажу 25%+1 акція компаній "Полтава-" і "Прикарпаттяобленерго", намічені на 22 і 24 квітня, не відбулися через відсутність заявок з боку покупців. При цьому ФДМ виставляв 25%-ві пакети "Полтава-" і "Прикарпаттяобленерго" за ціною 307,7 млн. грн. і 230,7 млн. грн. відповідно.
На думку пана Шакирзянова, "Тект-трейд" при покупці акцій "Львівобленерго" цілком могла діяти в інтересах кого-небудь із діючих великих акціонерів львівської енергокомпанії. "Сторонній інвестор ніколи не вкладатиме такі великі гроші в компанію, не знаючи структури акціонерів підприємства і не маючи яких-небудь попередніх домовленостей з ними. Думаю, що у "Львівобленерго" зараз іде планомірна стратегічна робота зі стабілізації відносин між акціонерами",- сказав експерт.
Схожу думку висловив "і" старший аналітик інвестгрупи "Сократ" Сергій Невмержицький. "Якби до акцій "Львівобленерго" був інтерес третьої сторони, ми б побачили це на конкурсі",- сказав пан Невмержицький. У той же час експерт не виключив можливість продовження конфліктів між акціонерами у "Львівобленерго" після продажу держпакета: "Про завершення конфліктів поки рано говорити. Ніхто не знає, як складуться взаємини між акціонерами в майбутньому". На думку аналітика, непогані шанси бути проданими на конкурсах мають також пакети акцій що залишилися обленерго, продаж пакетів, що блокують, яких ФДМ відновив своїм наказом від 27 лютого. Як відомо, фонд також виставить на торги пакети, що блокують, "Чернігів-", "Суми-" і "Одесаобленерго".
Історія конфліктів навколо п'яти приватизованих обленерго ("Полтава-", "Львів-", "Прикарпаття-", "Суми-" і "Чернігівобленерго") бере свій початок з 2002 р. Найбільшими власниками групи компаній, крім НАК "ЕКУ", є Григорій Суркіс, Ігор Коломойський і Костянтин Григоришин. Збори акціонерів в енергокомпаніях, за винятком "Прикарпаттяобленерго", не проводяться з 2001 р. За результатами 2008 р. група названих обленерго одержала найкращі показники прибутковості серед українських енергопостачальників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас