Україна і Росія розглядають можливість оплати газу для закачування в ПСГ за рахунок транзиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Росія розглядають можливість оплати газу для закачування в ПСГ за рахунок транзиту

Енергетика
159
Україна і Росія розглядають можливість оплати газу для закачування в підземні сховища України за рахунок попередньої оплати транзиту російського газу її територією. Про це на прес-конференції за підсумками засідання міжурядової комісії з питань економічного співробітництва заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
Крім того, з її слів, також сторонами розглядається можливість розстрочки платежів за закачаний у ПСГ газ.
Тимошенко зазначила, що оскільки цей газ не буде відразу ж направлятися споживачам, Україна не зможе вчасно розрахуватися за поставлений газ.
При цьому прем'єр-міністр Росії Володимир Путін зазначив, що оплата накачування газу в ПСГ за рахунок транзиту ускладнюється тим, що в майбутньому може помінятися компанія, відповідальна за розподіл газу в Україні, і можуть виникнути конфліктні питання, пов'язані з відмовою нової структури визнавати раніше укладені угоди.
При цьому, з його слів, Росія оцінює вартість закачування газу в українські ПСГ у необхідні для України обсягах в 5 млрд. доларів.
У свою чергу, Тимошенко зазначила, що щоб уникнути можливих непорозумінь у майбутньому Україна пропонує міжурядову угоду з закачуванню газу за рахунок транзиту під державні гарантії.
Як повідомляло агентство, Україна планує закачати 19,5 млрд. куб. м газу в підземні сховища до початку опалювального сезону 2009-2010 (приблизно 14 жовтня).
За підсумками міжнародної конференції в Брюсселі 23 березня була підписана спільна заява Кабміну і Європейської комісії, відповідно до якої уряд зобов'язується забезпечити незалежність оператора ГТС України.
Оператором газотранспортної системи України є "Укртрансгаз", дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас