Іспанія йде на історичний рекорд з безробіття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія йде на історичний рекорд з безробіття

1311
Уряду Іспанії не вдається зупинити стрімке зростання безробіття в країні - його рівень уже досяг 17%. І це не межа - експерти прогнозують його зростання до 23% до кінця року.
Так, тільки на початку перших трьох місяців поточного року кількість безробітних у країні збільшилася на 802 тис. чоловік. З початку року безробіття зросло вдвічі - тепер непрацевлаштованими виявилися 1,836 млн. чоловік. "Показники безробіття гірші, ніж ми очікували", - сказала віце-прем'єр міністр країни Елена Сальгадо.
У безробітті звинувачують уряд
У стрімкому зростанні безробіття звинувачують уряд прем'єра Хосе Луїса Запатеро, що протягом усього минулого року не сприймав всерйоз ознаки майбутньої кризи, а коли криза гримнула, не вживав належних заходів для боротьби з нею. Так, ще два місяці тому уряд говорив про те, що рецесія в країні досягне 1,6% і закінчиться цього року. У той же час МВФ прогнозує падіння іспанської економіки на 3% у 2009 році й ще на 0,6% в 2010-му.
Під тиском критики прем'єр Запатеро звільнив три тижні тому міністра економіки Педро Солбеса і призначив на цю посаду віце-прем'єра Елену Сальдаго.
Безробіття може досягти 23%
Разом з тим, прогнози економістів ще більш песимістичні. "Тенденція показує, що під кінець року безробіття може досягти 20%, може навіть 23%", - стверджує Домінік Браянт, економіст BNP Paribas. Якщо цей прогноз виявиться вірним, будуть побиті всі історичні рекорди. Відповідно до результатів опитування, проведеного серед керівників фірм, майже 35% підприємств і надалі планують звільнення.
Найвищими темпами безробіття зростає в багатих регіонах Іспанії: Каталонії та Валенсії. Розміри нещастя підсилює той факт, що ринок праці стискується не тільки в галузях, які традиційно постраждали від кризи (наприклад, секторі будівництва). Але й в інших галузях, зокрема в сфері послуг і промисловості. У першому кварталі поточного року безробітних у сфері послуг стало на 300 тис. більше, у будівництві на 158 тис. більше, у промисловості - на 50 тис. Єдина галузь економіки, де взагалі створювалися нові робочі місця було сільське господарство.
Мільйон іспанців не мають права на матеріальну допомогу
У першому кварталі 2009 року на 241 тис. збільшилася кількість родин, у яких немає жодної працюючої людини, на сьогодні таких родин налічується близько 1 млн.
Зростає також кількість безробітних, які втратили роботу так давно, що вже не мають права ні на яку матеріальну допомогу - їх кількість досягла 1 млн. У сформованій ситуації влада маєть намір почати переговори з організаціями роботодавців і профспілками для того, щоб організувати фонд для безробітних. Крім того, уряд має намір продовжити термін, у плині якого безробітні мають право одержувати матеріальну допомогу.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас