Корозія металу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корозія металу

1334
З початку року попит на металопродукцію на внутрішньому ринку впав у два рази. Як повідомило Мінпром, продажі на внутрішньому ринку (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року) упали на 57,8% - до 1,05 мільйона тонн.
Міністерство промислової політики оприлюднило дані про реалізацію продукції українськими метпідприємствами в І кварталі 2009 року. Згідно з ними, продажі на внутрішньому ринку (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року) упали на 57,8% - до 1,05 мільйона тонн. У той же час експорт металопродукції знизився на 26,2% - до 5,42 мільйона тонн.
Серед усіх вітчизняних металургійних гігантів найбільші проблеми з реалізацією продукції зазнають Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча і "Запоріжсталь", що спеціалізуються на випуску плоского прокату. Разом з тим останнім часом експерти відзначають пожвавлення попиту на продукцію "AрселорМіттал Кривий Ріг", Єнакіївського метзаводу, "Азовсталі" і Алчевського меткомбінату.
Продажі металопродукції на внутрішньому ринку скоротилися більше, ніж на зовнішньому, у зв'язку із загальною економічною ситуацією в Україні. "Серед українських споживачів попит на металопродукцію поки не росте. Зате в інших країнах уже оживають будівельна галузь і інші споживачі", - відзначив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Так, за даними президента Української асоціації металотрейдерів Андрія Федосєєва, за перші три місяці 2009 року виробники труб скоротили закупівлі вітчизняного та імпортного металопрокату на 45,5% - до 320,6 тисячі тонн (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року). Серед будівельних компаній попит упав на 73% - до 16,5 тисячі тонн. Залізничні підприємства скоротили закупівлі на 77,6% - до 5,6 тисячі тонн.
Метал по бартеру
Аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Євген Дубогриз стверджує, що серед усіх металургійних гігантів найбільші проблеми з реалізацією продукції зазнають Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча і "Запоріжсталь". "Вони випускають плоский прокат, поки на нього попит залишається низьким", - говорить експерт.
У той же час, за його словами, становище "АрселорМіттал Кривий Ріг" починає поліпшуватися. "Комбінат випускає довгий прокат для закордонних будівельних компаній, що потроху відновлюють виробництво. Те ж саме у випадку з Єнакіївським метзаводом, "Азовсталлю" і Алчевським меткомбінатом, які виробляють в основному заготовки для перекату (вона використовується для виготовлення інших видів прокату. - "Дело")", - стверджує Дубогриз.
При цьому гендиректор Маріупольського металургійного комбінату (ММК) ім. Ілліча Володимир Бойко стверджує, що більшість розрахунків за поставлену підприємством продукцію на внутрішній ринок здійснюються "бартером і взаємозаліками".
"Інакше ніхто не бере нашу продукцію. Грошей нема", - відзначив він. У той же час Бойко спростував недавню заяву прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що вітчизняні підприємства продають металопродукцію на внутрішньому ринку дорожче, ніж на експорт.
Виробництво: мінус третина
У цілому із січня по березень (перш ніж ситуація на ринку почала поліпшуватися) вітчизняні металургійні заводи скоротили виробництво сталевого прокату на 34% - до 6, 5 мільйони тонн. Найзначніше - Макіївський меткомбінат (-56%) і "Азовсталь" (-45%), що входять у групу "Метінвест" Рината Ахметова, ММК ім. Ілліча (-45%) і "АрселорМіттал Кривий Ріг" (-43%).
Починаючи з березня виробництво пішло вгору: випуск прокату в порівнянні з лютим збільшився на 6% - до 2, 3 мільйони тонн. За прогнозами Phoenix Capital, в II кварталі можна чекати зростання виробництва готового прокату на 5-8% у порівнянні з I кварталом - до 6,6-6,8 мільйона тонн. На внутрішній ринок приблизно припаде близько 10-12% сукупного обсягу продажів.
За підсумками 2009 року, як прогнозує директор з маркетингу Української гірничо-металургійної компанії Руслан Мажинський, споживання металопродукції в Україні скоротиться на 28,6% у порівнянні з 2008 роком - до 6 мільйонів тонн.
Аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Гайда відзначив, що за підсумками 2009 року в "плюсі" будуть тільки підприємства "Метінвеста" і "АрселорМіттал Кривий Ріг" за рахунок вертикально інтегрованої структури цих компаній.
Наталя Гузенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас