Єдиний рахунок худне щогодинно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єдиний рахунок худне щогодинно

Казна та Політика
5018
Глава Державного казначейства Тетяна Слюз назвала суму поточного залишку коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР), що орган не оприлюднює з 2 квітня. З її слів, на початок дня, 28 квітня, позитивне сальдо ЄКР склало 1,7 мільярда гривень.
За словами Слюз, публікація на сайті Держказначейства даних про стан єдиного казначейського рахунку припинена розпорядженням прем'єра Юлії Тимошенко.
Напередодні перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак розкритикував таку урядову ініціативу, побачивши в ній приховування важливої статистичної інформації від населення, глави держави і парламенту.
Оприлюднена Слюз цифра свідчить про критичний стан єдиного казначейського рахунку, навіть із огляду на те, що сума залишку істотно змінюється протягом дня. Згідно з даними Держказначейства, вихідне сальдо рахунку з початку року було нижче від названого показника тільки в середині березня: з 13-го по 18-е число місяця його максимальне значення становило 1,65 мільярдів гривень.
Антирекорд
Навіть без прив'язки до свіжого індикатора тенденцію можна сміливо назвати невтішною. Варто врахувати, що в січні 2009-го вихідне сальдо не опускалося нижче 6,2 мільярда гривень, у лютому - 2,5 мільярди, а останнє значення, оприлюднене 1 квітня, склало 4,6 мільярди гривень. При цьому, якщо в січні середньоденний залишок за роком (5,1 мільярда) був перевищений в усі дні, то в лютому - тільки в шести днях, а в березні - усього в чотирьох.
Різке скорочення залишку на єдиному казначейському рахунку є наслідком перетворення Держказначейства в "латателя" бюджетних дір. У листопаді минулого року Кабмін дозволив органу за потреби фінансувати витрати загального фонду держбюджету за рахунок ЄКР (раніше кошти єдиного казначейського рахунку служили джерелом покриття касових розривів тільки місцевих бюджетів). Такі ж преференції одержав Пенсійний фонд, дефіцит якого Держказначейство тепер також справно покриває.
"Фінансування Пенсійного фонду в основному відбувається за рахунок дотацій з єдиного казначейського рахунку", - визнає Олександр Шлапак. Так, за підрахунками Секретаріату Президента, тільки з початку квітня і по 24-е число обсяг непогашеної заборгованості Пенсійним фондом перед держбюджетом склав 2,9 мільярди гривень - на цю суму, відповідно, зменшився залишок єдиного казначейського рахунку.
"Нафтогаз" почекає
Однак уряд порахував, що такого навантаження на Держказначейство мало, і ще рекомендував цьому органу надавати авансові платежі НАК "Нафтогаз України" для розрахунків за імпортний газ. Зрозуміло, у таких умовах, з огляду на розмір залишку рахунку, Держказначейство ніяк не може "спонсорувати" всі бюджетні ініціативи Кабміну. "У простолюді така ситуація називається "тришкін каптан", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. - Уряд затикає одну діру в скарбниці, а в підсумку виникає інша".
Пан Юрчишин погоджується, що Держказначейство ніяк "не потягне" такі великі фінансові витрати. "Доведеться чимось жертвувати. Думаю, що в умовах скорочення фонду оплати праці і, як наслідок, пенсійних відрахувань, а також з огляду на майбутні вибори, уряд все-таки зволіє і далі дотувати за рахунок ЄКР Пенсійний фонд. "Нафтогазу" доведеться почекати", - міркує експерт. Це прекрасно розуміють і у НАКу.
"Скористатися коштами ЄКР ми зможемо тільки у випадку форс-мажорних обставин. Обійдемося самотужки і якщо буде потреба робити ставку на кредитування", - розповів глава прес-служби "Нафтогазу" Валентин Землянський.
Володимир Верб'яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас