Прем'єри Литви, Латвії і Естонії підписали декларацію про створення єдиного Балтійського енергетичного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єри Литви, Латвії і Естонії підписали декларацію про створення єдиного Балтійського енергетичного ринку

Енергетика
123
Прем'єри Литви, Латвії і Естонії Андрюс Кубілюс, Валдіс Домбровськис і Андрус Ансип підписали у Вільнюсі спільну декларацію, найважливішим положенням якої є установка на створення до 2013 р. єдиного Балтійського ринку. Вони повідомили про це на спільній прес-конференції.
Декларація охоплює ряд проектів, кінцевою метою якої стане створення спільного Північно-Балтийського електроринку, що діє по моделі і правилам скандинавського спільного ринку Nordpool, відзначив естонський прем'єр А.Ансип. Ця мета буде реалізована за допомогою прокладки двох кабелів по дну Балтики з Балтії до Скандинавії - проекту Swedlink (з Литви до Швеції) і Estlink 2 (з Естонії до Фінляндії), під які Євросоюз виділив фінансову допомогу в розмірах відповідно 175 і 100 млн євро.
Передбачається, що на реалізацію проекту "електромосту" до Швеції буде потрібно 7 років. Вже цього літа повинне бути проведене дослідження дна по маршруту кабелю, а в 2010 р. почнуться проектні роботи. По попередніх оцінках, загальна вартість проекту - близько 580 млн євро.
За словами литовського прем'єра А.Кубілюса, питання про будівництво нової АЕС торкнулося на цій зустрічі тільки у загальних рисах. Сторони домовилися детально його обговорити найближчим часом окремо, можливо, за участю польської сторони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас