Українці рятуються від кризи оптимізмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці рятуються від кризи оптимізмом

466
Українці стали оптимістичніше дивитися в майбутнє: більшість громадян очікують позитивних зрушень в економіці вже в наступному році і сподіваються на те, що зростання протриває найближчі п'ять років.
За даними компанії Gfk Ukraine і Міжнародного центру перспективних досліджень, у березні споживчі настрої населення значно виросли. До переломного моменту, який був зафіксований у березні, індекс споживчих настроїв стабільно падав і досяг наприкінці минулого року мінімального показника за вісім років. У лютому цей показник продемонстрував незначне зростання (1,9 пункту), у березні він уже досяг показника 12,2 пункту.
Українці також стали більш оптимістично дивитися на своє поточне становище – зростання цього показника зафіксоване уперше із серпня минулого року. Тим не менше, схильність населення до споживання відновлюється не так швидко. "З одного боку, це можна пояснити виснаженням заощаджень, з іншого боку — очікуванням подальшого падіння цін на окремих товарних ринках", — пояснюють експерти МЦПД.
Крім того, у березні на 0,6% знизилися інфляційні очікування українців. Експерти пов'язують це з посиленням курсу гривні.
Поліпшення настрою наших громадян відзначають також фахівці міжнародного дослідницького агентства IFAK. За результатами опитування, проведеного цим агентством, 37% українців вірять у краще, і тільки 26% налаштовані песимістично. Цей показник один з найвищих у Європі - для порівняння – у Німеччині тільки 12% оптимістів.
Експерти вважають, що причиною таких позитивних змін у настрої жителів України стало поступове звикання до життя в умовах кризи і прихід весни.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас