ОПЕК готова боротися за стабільний нафтовий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК готова боротися за стабільний нафтовий ринок

Енергетика
894
ОПЕК і країни Азії впевнені в необхідності запобігти наступному стрибку вартості нафти, що піде за відновленням світової економіки після найглибшої рецесії із часів Другої світової війни
Зростання попиту і очікуване скорочення пропозиції в найближчі 5-6 років через недостатні інвестиції в період рецесії будуть сприяти надмірному перегріву нафтових цін, повідомило агентство Bloomberg.
Регулювання нафтового ринку як спосіб боротьби з волатильністю
Міністри енергетики і нафтової промисловості ОПЕК і 13 країн Азії обговорили можливості жорсткості регулювання нафтового та інших сировинних ринків з метою запобігання різких стрибків цін.
Найбільші споживачі нафти в Азії зустрілися із провідними світовими експортерами енергоносіїв для пошуку шляхів відновлення капітальних витрат і забезпечення стабільності ринку після виходу з рецесії.
Учасники III круглого столу міністрів енергетики Азії в Токіо висловилися за введення обмежень за спекулятивними позиціями і відзначили в комюніке за підсумками заходу, що "надмірні рухи цін на нафту є небажаними".
Міністри ОПЕК і країн Азії також закликали держави і корпорації зберегти обсяг інвестицій у нафтовий сектор, щоб не допустити просідання пропозиції наступних років.
"Жорсткість нагляду за позабіржовими торгами є складним завданням, - вважає менеджер сировинних деривативів Newedge Кен Хасегава. - Сумніваюся, що уряди країн ОПЕК в Азії спроможні вивчити всі нафтові і сировинні контракти, що укладаються банками, трейдерами і спекулянтами, включаючи державні інвестфонди".
Члени ОПЕК поки не визначилися з тим, які саме заходи будуть задіяні, відзначив катарський міністр нафти Абдулла аль-атийя. Можливо, країни ОПЕК та інші держави згодом зможуть скористатися досвідом G20 у сфері обмежень хеджевих фондів і рейтингових компаній, додав він.
Волатильність нафтових цін - ворог ринку №1
Волатильність нафтових цін у даний момент створює серйозні ризики значного підвищення вартості енергоносіїв у майбутньому і може істотно дестабілізувати ринок, заявив міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі ан-нуеймі.
"Цінові екстремуми є невиправданими і нестійкими, - відзначив міністр. - Я часто застерігав, що якщо ціни будуть занадто низькими протягом занадто довгого періоду, вони породять майбутні зльоти і волатильність цін".
А.ан-нуеймі закликав колег до активнішого обміну інформацією в нафтовому секторі та прозорішої політики в сфері енергетики. На його думку, подібні заходи допоможуть знизити волатильність і стабілізувати ринок.
Жалобний прогноз МЕА
Якщо раніше експертів хвилював слабкий попит на нафту і нестача кредитування, то тепер однією з основних проблем може стати скорочення поставок нафти через обсяги інвестицій, що знизилися, пише агентство Bloomberg.
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує дефіцит пропозиції нафти до 2013 року через уповільнення інвестицій у розвідку і видобуток нафти як у країнах ОПЕК, так і в інших нафтовидобувних державах.
"Я не можу виключити можливість обмеженої пропозиції нафти в 2013 і 2014 р. Інвестиції скоротилися, і якщо це продовжиться, виникне нафтовий дефіцит", - заявив глава МЕА Нобуо Танака.
За даними МЕА, інвестиції в розширення виробництва нафти можуть скоротитися на 20% цього року. ОПЕК призупинила 35 бурових проектів, запланованих на 2009 рік, заявив у лютому генеральний секретар організації Абдалла Салем ель-бадрі.
Учасники круглого столу в Токіо визнали необхідність підтримки інвестицій.
"Пересихання потоків ліквідності для фінансування проектів, що підриває економічне зростання країн, що розвиваються, є одним з найбільш серйозних наслідків рецесії", - вважає А.ан-нуеймі. За його словами, варто докладати зусилля для підтримки "адекватних і своєчасних інвестиційних потоків, спрямованих на забезпечення майбутньої пропозиції" нафти.
У пошуках "ідеальної ціни"
Однак у компаній немає ніяких стимулів інвестувати в геологорозвідку і видобуток нафти на тлі падіння вартості нафти і кредитної кризи, заявив міністр нафти Катару Абдулла аль-атийя. Низькі нафтові ціни "створюють проблеми для економічної стабільності нафтовидобувних країн", - упевнений міністр.
Отже, необхідно підтримувати вартість нафти на "ідеальному" рівні, що буде прийнятним для споживачів, але в той же час забезпечить потреби виробників, сказали учасники круглого столу.
Ідеальною ціною нафти для ОПЕК є $75 за барель, сказав А.ель-бадрі. За такого рівня вартості виробники зможуть підтримати і навіть збільшити обсяги інвестицій.
"$50 за барель - не та ціна, що ми хочемо", - вважає генеральний секретар ОПЕК. Для підвищення вартості нафти члени картелю повинні продемонструвати дотримання квот, додав він.
Нафта сорту WTI коштувала $50,27 за барель на 10:10 МСК у понеділок, що на 2,28% нижче від її ціни на закриття торгів у п'ятницю ($51,55 за барель).
Дотримання квот
Саудівська Аравія, провідний світовий експортер нафти, виробляє зараз менше 8 млн барелів нафти на добу (б/д) і повністю виконує рішення ОПЕК про скорочення видобутку, заявив міністр нафти країни А.ан-нуеймі. Квота Саудівської Аравії становить 8,1 млн б/с.
Іран, другий за розмірами виробник нафти в складі ОПЕК, виконує рішення про скорочення видобутку "більш ніж на 90%", заявив представник іранської делегації в Токіо Хоссейн Ширазі.
ОПЕК виробляла 27,395 млн б/д у березні, що на 345 тис. барелів на добу (1,2%) менше, ніж у лютому, згідно з даними Bloomberg.
Одинадцять держав організації без урахування Іраку, на який квоти не поширюються, добували минулого місяця в середньому по 25,06 млн барелів на добу, що на 215 тис. б/д вище від їхньої цільової квоти - 24,845 млн б/д.
ОПЕК продовжить скорочення виробництва, якщо буде потреба
ОПЕК повинна уважно відслідковувати ситуацію на ринках і, якщо буде потреба, ухвалити рішення щодо подальшого скороченні квот, упевнений А.аль-атийя. Міністр нафти Катару відмітив, однак, що результат чергового засідання картелю, наміченого на 28 травня, "дуже складно прогнозувати".
Генсек організації А.ель-бадрі хоче, щоб всі країни ОПЕК виконали попередні рішення про зменшення обсягів видобутку, перш ніж починати обговорення нового раунду скорочень. Однак формальної вимоги про дотримання урізаних квот для прийняття нових рішень немає.
"Я впевнений, що якщо на травневому засіданні буде потрібно скорочення, то це рішення буде прийнято", - заявив А.ель-бадрі.
Однак ОПЕК хоча і поставляє близько 40% нафти на світові ринки, але не є єдиним гравцем у цьому секторі, що ускладнює контроль над цінами, відзначають аналітики.
Міністр нафти Алжиру Шакіб Хеліл упевнений, що перенасичення нафтового ринку і низький рівень цін пов'язані з тим, що країни, які не входять в ОПЕК, нарощують видобуток у міру її скорочення членами організації.
"Перевищення пропозиції над попитом становить 720 тис. барелів і його варто ліквідувати, - відзначив Ш.Хеліл. - Країни, що не входять в ОПЕК, не допомагають нам стабілізувати ціни". Деякі з таких країн збільшили видобуток нафти на 50 тис. барелів на добу, додав міністр, не навівши конкретних прикладів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас