Українці звикли до кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці звикли до кризи

1344
Громадяни потроху оправляються від зимової депресії. За даними компанії Gfk Ukraine і Міжнародного центра перспективних досліджень (МЦПД), у перший місяць весни споживчі настрої населення різко піднялися. Сплеск оптимізму зафіксували й інші експерти, які оцінювали настрої наших співвітчизників. Втім, як вважають спостерігачі, перебувати в ейфорії українці будуть недовго - передвиборні кампанії завжди наводили на них сум.
"Приріст цього показника в березні 2009 року виявився найбільшим за останні кілька років", - констатують аналітики. Пригнічує лише те, що поточна рекордна динаміка багато в чому обумовлена низькою порівняльною базою. До січня поточного року песимізм громадян стабільно наростав, що призвело до максимального падіння індексу споживчих настроїв за останні вісім років.
Проте кардинальний перелом у настрої наших співвітчизників уже не викликає сумнівів. Покращення економічних очікувань спостерігається другий місяць поспіль. Якщо в лютому збільшення відповідного індексу було ледь помітним (1,9 пункту), то в березні - очевидним (12,2). Причому позитивних зрушень у розвитку економіки громадяни очікують уже наступного року і впевнені, що зростання протриває найближчу п'ятирічку.
Вперше за останні півроку українці переоцінили в кращий бік і свій поточний стан (востаннє цей показник дав приріст у серпні 2008 р.). Зате схильність населення до споживання відновлюється набагато повільніше.
"З одного боку, це можна пояснити виснаженням заощаджень, з іншого боку - очікуванням подальшого падіння цін на окремих товарних ринках", - вважають експерти МЦПД. "Зростання безробіття, скорочення доходів, неможливість забрати свої депозити з банків призвели до зменшення кількості вільних грошей на руках у населення і, відповідно, до зниження попиту на товари", - відзначає аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.
За даними Держкомстату, середня заробітна плата в січні скоротилася на 16,8% - до 1665 грн. (у грудні 2008 р. вона становила 2001 грн.), а в лютому піднялася лише на 3,5% - до 1723 грн. При цьому кількість безробітних продовжує збільшуватися: якщо на 1 січня їх було зареєстровано 844,9 тис., то до 1 квітня - уже 879 тис.
Проте офіційна статистика мало вражає наших співвітчизників. За інформацією аналітиків, їхні очікування щодо динаміки безробіття в березні зазнали зміни в позитивний бік, а деякий затишок в інфляційній динаміці (у березні зростання споживчих цін сповільнилося до 1,4%) змусило увірувати в подальшу стабілізацію цін. За даними дослідження, на початку весни інфляційні очікування населення знизилися на 0,6 пункту, що було пов'язано і з посиленням курсу гривні в останній місяць.
Невичерпний оптимізм українців підтвердили й фахівці міжнародного дослідницького агентства IFAK. Відповідно до проведеного ними в березні опитування 37% наших громадян налаштовані оптимістично і лише 26% - відспівані песимісти. У лютому оптимістів було на 11% менше. Як пояснюють самі респонденти, причиною їх невтримних радощів стала весна і поступова адаптація до життя в екстремальних умовах. Український показник - один з найкращих у Європі. Наприклад, у Німеччині живуть лише 12% оптимістів.
До слова, настрої пересічеих громадян прямо протилежні тим, що панують у бізнес-колах. За даними опитування НБУ, проведеного серед керівників підприємств різних форм власності, інфляційні очікування корпоративного сектора серйозно погіршилися. 57% респондентів прогнозують річну інфляцію на рівні 20,6%, тоді як кварталом раніше більшість вважала, що вона не перевищить 18,6%.
Втім, експерти пророкують, що нинішня ейфорія українців навряд чи протриває довго. "Вибори завжди негативно впливали на очікування населення. Особливо це виявиться в поточній кризовій ситуації", - констатує керівник інформаційно-аналітичного центра "Форекс Клуб" Микола Івченко.
Петро Ручніков
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас