ЄС не потрібна напруга — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не потрібна напруга

Енергетика
402
У першому кварталі 2009 р. рівень падіння експорту електроенергії склав 48,2%. При цьому цінова кон'юнктура сьогоднішнього європейського енергоринку не дає потенційним вітчизняним трейдерам приводів для оптимістичних очікувань.
За даними Мінпаливенерго, у січні-березні цього року поставки української електрики за кордон скоротилися на 897,3 млн. кіловат-годин, що на 48,2% нижче від відповідного торішнього показника. Таким чином, динаміка зниження кількості експортованої Україною електроенергії, яка почалася в 2007 р., триває.
Так, за підсумками 2008 р. експорт кіловат-годин у порівнянні з 2007 р., упав на 1332,2 млн. кіловат-годин, або на 14,5% - до 7868,2 млн. кіловат-годин.
І якщо торік зниження експорту було обумовлено припиненням в 2007 р. поставок струму в Росію і Білорусію, то зниження показників у першому кварталі 2009 р. викликане втратою інших країн-імпортерів. Так, із грудня 2008 р. відмовилася купувати українську електроенергію польська Zomar S.A., а з початку 2009 р. Україна практично втратила ринок збуту в Молдові - партнери з невідомих причин віддали перевагу укласти контракт із Молдовською ГРЕС, що належить російській "Інтер РАО ЄЕС". Ще однією причиною скорочення експорту в першому кварталі стали дії угорського оператора мереж MAVIR з блокування українсько-угорського перерізу ліній електропередач. Втім, імпортери вітчизняної електрики переорієнтували постачання струму в Угорщину через Словаччину, у результаті чого падіння виявилося незначним.
У цілому основними причинами падіння експорту, починаючи з 2007 р., стали більш висока ціна кіловат-години на українському ринку в порівнянні із суміжними країнами, а також бажання влади експортувати електроенергію за цінами, не нижчими від внутрішнього оптового ринку (ОРЕУ). В 2007 р. і в першій половині 2008 р. більш низькі ціни на електрику, ніж в Україні, спостерігалися тільки в країнах СНД. Здавалося, ніщо не передвіщало лиха, а вартість електроенергії в Європі буде тільки зростати. Однак з настанням різкого цінового обвалу на європейських енергоринках внаслідок економічної кризи український оптовий тариф виявився вищим від ціни базової електрики в Європі. Зокрема, у квітні середня ціна електроенергії, що поставляється рівним графіком за ф'ючерсними контрактами, коливається на європейських енергобіржах навколо позначки 3,3 євроцента за кіловат-годину. У той же час прогнозний оптовий тариф ОРЕУ, установлений НКРЕ на травень, становить 40,14 коп. за кіловат-годину, що приблизно рівно 4 євроцентам.
На сьогоднішній день Україна зберігає стабільні експортні постачання струму тільки з Бурштинського енергоострова в три європейські країни - Словаччину, Угорщину і Румунію.
Однак тривожний дзвінок пролунав уже і на Бурштинському напрямку. Недавно через більш високу ціну української електрики, ніж в Європі, відмовилася від імпортних поставок струму з України угорська Emfesz. Таким чином, єдиним імпортером електроенергії з України в цей час залишається холдингова компанія Korlea Invest Holding. Однак ситуація на загальноєвропейському енергоринку далека від райдужної. "У Європі переходять із п'ятирічних договорів на однорічні, з однорічних - на піврічні або квартальні, а в цілому спостерігається різке зростання спотового ринку, де електроенергія торгується на один день наперед", - сказало джерело у НКРЕ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас