Президент Туркменії: Ціну на природний газ повинна визначати країна-виробник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Туркменії: Ціну на природний газ повинна визначати країна-виробник

Енергетика
557
Єдино правильною схемою формування ціни на природний газ, на думку президента Туркменії Гурбангули Бердимухамедова, є прямі домовленості про неї між продавцем і покупцем.
"Такий підхід до формування ціни здається справедливим. При цьому саме країна-виробник повинна визначати ціну, ґрунтуючись на собівартості видобутку газу, який достатньо відрізняється залежно від кліматичних умов, глибини залягання вуглеводнів, способів їх видобутку та експлуатації родовищ", - сказав Г.Бердимухамедов у четвер на відкритті дводенної міжнародної конференції, що проходить в Ашхабаді.
Найважливішим компонентом забезпечення надійної і стабільної системи міжнародних поставок енергоносіїв президент Туркменії назвав диверсифікованість їх маршрутів. "В умовах постійно зростаючого попиту на енергосировину в різних частинах земної кулі логічним і природнім виглядає прагнення великих виробників до нарощування свого експортного потенціалу, створення розгалуженої, сучасної інфраструктури їх транзиту та доставки споживачеві", - відзначив він.
"Це нормальна та абсолютно виправдана із усіх точок зору позиція для будь-якої держави-виробника сировини, що бажає зберігати свою економічну незалежність і енергетичну безпеку та відповідально ставитися до відстоювання своїх національних інтересів", - сказав президент, підкресливши, що Туркменія належить саме до такого розряду держав.
"Енергетична безпека була і залишається наріжним каменем зовнішньоекономічної стратегії нашої країни, що визначають її сенс, зміст та спрямованість", - заявив у зв'язку з цим Г.Бердимухамедов.
На його думку, реалізація альтернативних маршрутів сьогодні більше, ніж просто вигідний комерційний проект. "У нинішніх умовах саме диверсифікованість енергетичних потоків, включення в географію маршрутів нових країн і регіонів здатна надати необхідну стабільність глобальній економіці, забезпечити на основі здорової конкуренції баланс інтересів усіх учасників на міжнародному енергетичному ринку - і виробників, і транзитерів, і споживачів", - сказав він.
У зв'язку із цим президент відзначив, що будь-які спроби політизації проблеми поставок енергоресурсів, використання їх як інструмента для досягнення політичних цілей не відповідають потребам глобального розвитку. "Час вимагає іншого підходу, заснованого на врахуванні інтересів усіх учасників ринку енергоресурсів, розумних компромісах, погоджених принципах, що дозволяють убезпечити енергопоставки від різних ризиків", - підкреслив Г.Бердимухамедов, відзначивши необхідність об'єднання потенціалу всього світового співтовариства - держав, міжнародних організацій, фінансових інститутів і компаній, що працюють на енергетичному ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас