Газова дієта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газова дієта

Енергетика
598
Енергогенеруючі компанії в I кварталі скоротили споживання природного газу в 43 рази, до рекордного мінімуму, завдяки переходу на альтернативні види палива - вугілля та мазут, повідомили в Мінпаливенерго.
Використовувати інші ресурси їх змусили високі ціни на газ. У той же час збереження низьких цін на газ для теплокомуненерго не дозволило їм скоротити споживання газу більш ніж на 5%.
В I кварталі енергогенеруючі компанії знизили споживання природного газу в 43 рази, говориться у звіті Міністерства палива та енергетики. Компанії сфери енергогенерації, зокрема "Західенерго", "Дніпроенерго", "Донбасенерго" і "Центренерго", зменшили споживання газу на 507,3 млн кубометрів - до мінімальної позначки 12,2 млн кубометрів, що в 42,58 рази менше від показника I кварталу 2008 року. При цьому всі підприємства комунальної теплоенергетики спожили 4,243 млрд кубометрів, що всього на 4,79% менше, ніж торік. "Скорочення пов'язане з тим, що ТЕС практично перестали споживати газ і перейшли на альтернативні види палива - мазут і вугілля. Крім того, промислові підприємства знизили споживання електроенергії, що привело до скорочення споживання газу для її виробництва", - пояснив прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді. Незважаючи на збільшення частки вугілля у виробництві електроенергії, обсяг її споживання в I кварталі знизився на 14,1%, до 7,712 млн т.
Різке скорочення споживання газу учасники ринку пояснюють тим, що енергогенеруючі компанії, як і промислові підприємства, одержують газ за ринковою ціною - 2025,25 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, цільової надбавки, тарифу на транспортування), тоді як ТКЕ - по 593,45 грн за тисячу кубометрів. "З початку року нам взагалі не поставляють газ, і в виробництві енергії використовується винятково вугілля", - повідомив голова правління "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов. "В I кварталі минулого року ми спожили 101,1 млн кубометрів, а цього року - 1,4 млн кубометрів. В 2008 році газ використовувався тільки для запуску, зупинки та аварійного ремонту енергоблоків. Зараз же ми використовуємо для цього мазут, а працюємо на вугіллі. Ціни на газ сильно виросли, і ми змушені заощаджувати", - сказав заступник технічного директора "Західенерго" Богдан Бурда.
У той же час дешевий газ для потреб населення, постачання якого дотується з держбюджету, позбавляє ТКЕ стимулу переходити на альтернативні види палива. "НАК 'Нафтогаз України' поставляє нам природний газ за мінімальною ціною. Для переходу на вугілля і мазут будуть потрібні величезні кошти на реконструкцію підприємств галузі, а зараз залучити додаткові кошти в теплову енергетику неможливо. Тому поки немає сенсу відмовлятися від технологічно зручного використання газу", - впевнений директор полтавського ТКЕ Леонід Братиков. "За попередніми розрахунками Мінпаливенерго, щоб перевести більше 100 казанів на мазут, необхідно 756,5-776 млн грн, а для переходу Дніпродзержинської ТЕЦ на вугілля - 1 млрд грн", - сказав Фент Ді. "Використовувати мазут і вугілля вигідно в умовах кризи, але як тільки дозволить економічна ситуація, енергогенеруючі компанії повернуться до використання природного газу", - відзначив директор кіровоградського ТКЕ Володимир Куликов.
Обсяг поставок природного газу НАК "Нафтогаз України"
*постачання газу здійснювала компанія "Укргаз-Енерго"
Джерело: Міністерство палива та енергетики
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас