Населенню запропонують валютні папери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населенню запропонують валютні папери

Валюта
2332
Про це вчора заявив голова ради Національного банку Петро Порошенко.
На думку Петра Порошенка, держава повинна запропонувати суспільству інструменти, які те прийме, щоб вкласти свої гроші. Зокрема, пан Порошенко пропонує ввести кілька щаблів інструментів. Перший - депозити в комерційних банках, по яких платять 20% річних, притому що курс залишається стабільним уже близько трьох місяців. Це, на думку Петра Порошенка, дуже гарна пропозиція.
"Якщо людина претендує на більший рівень захисту, вона може вкласти гроші в державні цінні папери. Де ставка нижча, але борг гарантований державою. Я не виключав би, що можливий і третій інструмент, де ставка може бути мінімальною, наближеною до нуля. Якщо не до нуля, то до рівня міжнародних ставок. Це будуть валютні сертифікати Національного банку. Де метою вкладника буде не заробити на вкладі, а зберегти гроші", - підкреслив він.
Порошенко вважає, що тримати гроші вдома вкрай небезпечно. "Витік інформації відбувається через дітей, через інші джерела. Люди себе самих прирікають на серйозну небезпеку", - підкреслив він.
Нагадаємо, можливість випуску валютних паперів передбачена ст. 9 меморандуму між урядом і МВФ в останній редакції. "У розвиток внутрішніх джерел фінансування бюджету ми здійснюємо аналіз умов, ринкового попиту та особливостей емісії державних цінних паперів, деномінованих в іноземній валюті, для внутрішнього ринку", - говориться в ній.
А минулого тижня в.о. міністра фінансів Ігор Уманський допустив, що саме Мінфін буде продавати держоблігації населенню. Тоді ж пройшла перша інформація про можливий випуск паперів у валюті. Зокрема, про це заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. "Ми запропонуємо випустити цінні папери держави з держгарантією, під гарні відсотки, у валюті і гривні, з одночасною легалізацією фінансових ресурсів, які є в населення", - сказала вона.
Втім, у самому Мінфіні випуск внутрішніх валютних облігацій вважають нереальною ідеєю. Коментуючи п. 9 меморандуму, джерело в Мінфіні підкреслило, що випуск таких паперів є малоймовірним. "Продавати їх за валюту в Україні не можна. Законодавчо закріплено, що гривня є єдиною валютою проведення розрахунків. Виходить, продавати їх доведеться за курсом на день укладання угоди. Це приведе до того, що в нас (у Мінфіну) виникнуть курсові ризики. Запитується, навіщо?" - відзначив він.
На думку експерта, є єдиний спосіб продавати папери за валюту - внести зміни в законодавство. Однак такий варіант він вважає дуже небезпечним. "Ми тоді відкриємо дуже небезпечну лазівку. Можна буде чітко говорити, що саме існування гривні опиниться під сумнівом. Населення і бізнес і так опираються на валюту в розрахунках. Якщо ми поміняємо законодавство, можна буде визнавати долар другою валютою", - іронізував він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас