АМКУ рекомендував НКРЕ врегулювати відносини між забудовником газопроводу, ліцензіатом та споживачами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ рекомендував НКРЕ врегулювати відносини між забудовником газопроводу, ліцензіатом та споживачами

Енергетика
132
Антимонопольний комітет України рекомендував Національній комісії з регулювання електроенергетики розробити нормативний акт, який визначав би, зокрема, порядок передачі газопроводів, збудованих за пайові внески мешканців населеного пункту, у власність ліцензіату з розподілу та постачання газу. Крім того, цей акт має врегулювати питання, пов'язані із приєднанням нових абонентів до новозбудованого газопроводу, повідомляє прес-служба АМКУ.
Як передбачено Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з розподілу природного та нафтового газу, технічні умови на підключення до газорозподільної мережі повинен видавати ліцензіат. При цьому Комітет виявив низку випадків, коли у власника газопроводу немає відповідної ліцензії на розподіл газу. Натомість, ліцензіат не є власником і, навіть, користувачем новозбудованої газової мережі. За таких умов ліцензіат по суті не має права надавати дозволи на приєднання до газопроводу, який йому не належить. Така неврегульованість створює новим абонентам проблеми щодо замовлення технічних умов та дозволу на приєднання до газової мережі, вважає АМКУ.
Водночас, невирішеними залишаються питання вартості підключення до газопровідної мережі обладнання тих мешканців, які не брали участі у співінвестуванні будівництва газопроводу, а вирішили згодом приєднатися до новозбудованої мережі, а також – кому саме ці особи мають відшкодовувати за вартість будівництва.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас