"Ъ": Іменем МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Іменем МВФ

Казна та Політика
1780
Президент Віктор Ющенко готовий оскаржити в Конституційному суді кілька постанов Кабміну, що порушують права людини і прийняті нібито на вимогу Міжнародного валютного фонду (МВФ). У секретаріаті президента звинуватили уряд у спробі легалізувати корупцію в бюджетних установах за допомогою введення платних послуг і використання коштів благодійних внесків для виплати зарплат.
Від подальших дій глави держави залежить одержання Україною траншу МВФ у розмірі $2,8 млрд, половину якого направлять у держбюджет, вважають експерти. Кілька документів Кабінету міністрів, які були прийняті 14 квітня на вимогу Міжнародного валютного фонду, можуть бути оскаржені президентом у Конституційному суді, заявив учора перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.
З 17 постанов і розпоряджень Кабміну сім документів не мають відношення до рекомендацій МВФ, сказав він. "Прийняття Кабміном рішень, які безпосередньо не стосуються пропозицій МВФ, а тільки впроваджують незрозумілі схеми фінансування сектору держуправління, буде мати драматичні наслідки як для суспільного, так і для економічного життя країни", - говориться у відкритому листі президента Віктора Ющенка до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
Вимогам МВФ відповідають документи про введення інституту первинних дилерів на ринку держоблігацій; переведення в Держказначейство до 1 липня рахунків бюджетних установ, на які вони зараховують кошти від надання платних послуг; введення цільової надбавки на газ; підвищення цін на газ і електроенергію; зменшення держзамовлення в сфері вищої освіти ; збільшенні видатків на інформаційно-технічне забезпечення судових процесів; зміну оцінки страхового стажу; збільшення пенсійних внесків у Пенсійний фонд на загальну суму 2,931 млрд грн; підвищення ціни на коксівне вугілля з 383,6 грн/т до 849,2 грн/т.
Доопрацювання вимагають постанови, якими Кабмін дозволив бюджетним організаціям уводити додаткові платні послуги, зокрема якісь "інші послуги", сказав Шлапак. "Якщо раніше введення платних послуг вимагало узгодження з урядом, то тепер бюджетні організації зможуть самостійно вводити платні послуги та встановлювати тарифи на них", - відзначив чиновник.
При цьому дозвіл Кабміну направляти до 70% благодійних внесків на оплату праці працівників сфер освіти, охорони здоров'я, культури, науки, спорту і фізичного виховання може легалізувати корупцію в цих установах, підкреслив чиновник. А в постанові №362 "Про випуски казначейських зобов'язань" секретаріат президента і зовсім виявив механізм легалізації брудних грошей. Організація FATF вимагає при купівлі таких зобов'язань пред'являти джерела походження доходів.
Саме прийняття пакета з 17 документів дозволило Кабміну 17 квітня підписати із головою місії МВФ в Україні Джейлою Пазарбазіолу новий меморандум. Тепер рада директорів МВФ повинна ухвалити рішення щодо виділення Україні другого траншу в розмірі 1,9 млрд SDR ($2,805 млрд), з яких близько 1 млрд SDR піде на покриття дефіциту бюджету. Після очікуваного перегляду держбюджету наприкінці травня може бути виділений третій транш аналогічного обсягу. МВФ визнав, що ВВП України впаде в 2009 році на 8%, а не на 3%, як очікувалося ще в жовтні, тому дефіцит держбюджету може бути збільшений з 3% до 4% від ВВП, що складе близько 40 млрд грн.
Президент навряд чи піде на блокування виділення Україні другого траншу кредиту МВФ, відзначають експерти, і тому, швидше за все, призупинить дію лише тих документів, які не принципові для фонду. "В умовах, коли одержання другого траншу МВФ підноситься як порятунок економіки, президент не піде на те, щоб з ним пов'язували можливе неотримання траншу", - вважає президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило. "Що стосується інших документів і їх можливої невідповідності внутрішньому законодавству, то наслідків від МВФ бути не повинно - у фонді повинні розуміти, що це внутрішньоукраїнські справи", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас