Аналітики кажуть, що український ВВП обвалився на 25,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики кажуть, що український ВВП обвалився на 25,5%

Казна та Політика
960
В Україні зниження валового внутрішнього продукту (ВВП) за підсумками першого кварталу 2009 року склало 25,5% у річному вимірі. Про це говориться в коментарі аналітиків "ING Bank Ukraine".
Оцінка динаміки ВВП у першому кварталі 2009 р. ґрунтувалася на динаміці показників основних секторів економіки.
"Показник свідчить про незначне поліпшення динаміки ВВП, у порівнянні з попередніми місяцями 2009 р., під впливом як сезонних, так і специфічних факторів, а також у зв'язку з низькою базою порівняння роком раніше" - говорять аналітики.
Вони відзначають, що сільське господарство залишається єдиним сектором економіки, який демонструє зростання своїх показників цього року (1,7% за рік в 1 кв. 2009 р.). Крім того, у цьому секторі спостерігається прискорення темпів зростання з початку року завдяки високому врожаю в 2008 р. Гарний урожай підтримав вітчизняний експорт цього року і запобіг ще більшому зниженню його обсягів на тлі подальшого погіршення експорту в інших експортно-орієнтованих секторах, орієнтованих – металургії та хімії.
На думку аналітиків, сільське господарство залишиться єдиним зростаючим сектором в економіці, принаймні, до липня поточного року. У той же час, вони прогнозують погіршення результатів роботи сільського господарства в 2 пол. 2009 р. у зв'язку з очікуваним зниженням урожаю цього року.
Також повідомляється, що більш істотне падіння в роздрібній торгівлі (-14,0% за рік за 3 міс. 2009 у порівнянні з –10,7% за рік за 2 міс. 2009 р.) відображає скорочення купівельної спроможності споживачів у зв'язку зі зниженням рівня їх доходів і збільшенням цін на імпортні товари у зв'язку з девальвацією гривні. Падіння доходів змусило споживачів значно скоротити споживання товарів тривалого користування і перейти до покупок товарів першої необхідності від роздрібних мереж до неорганізованих ринків, які найчастіше не надають звітність про свою діяльність в органи статистики.
Аналітики відзначають, що традиційно порівнюють показники спаду економіки із найбільш очевидним альтернативним показником виміру економічної діяльності – виробництвом і споживанням електроенергії. Виробництво електроенергії демонструє спад 15,2% у річному вирахуванні в 1 кв. 2009 р., споживання – спад 12,7% у річному вирахуванні.
За словами аналітиків, ці показники свідчать про те, що криза не настільки серйозно вплинула на реальну економіку, як про це говорить офіційна статистика. Дані щодо споживання і виробництва електроенергії також свідчать про очевидне уповільнення спаду в березні, у порівнянні із січнем і лютим.
"Незважаючи на те, що показники вітчизняної економіки як і раніше залишаються досить негативними, у той час як спад у торговельному секторі в березні ще більше прискорився, ми вважаємо, що економіка вже досягла найбільш критичного спаду в січні", - відзначають експерти "ING Bank Ukraine". - "У той же час, ми не очікуємо зміни показників ВВП на позитивні значення принаймні до 4 кв. 2009 р. у зв'язку з усе ще слабким внутрішнім і зовнішнім попитом на українські товари та послуги".
Аналітики банку зберігають прогноз зниження ВВП в 2009 році на рівні 8,4% у річному вирахуванні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас