Гайтнер може заборонити банкам віддавати борги державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гайтнер може заборонити банкам віддавати борги державі

Казна та Політика
1067
Міністерство фінансів США вирішує, чи варто дозволяти банкам країни повернути інвестовані урядом кошти. Стабільність окремих банків буде не єдиним критерієм, за яким Мінфін буде визначати, яким фінкомпаніям можна дозволити повернути борги державі, заявив голова відомства Тімоті Гайтнер.
Американський Мінфін буде також ураховувати низку комплексних факторів, включаючи загальний стан фінансової системи і кредитних потоків, пише газета The Wall Street Journal.
Раніше повідомлялося, що два з найбільших банків США Goldman Sachs Group Inc. і J.P.Morgan Chase & Co. заявили про своє бажання повернути уряду кредити, побоюючись пов'язаних з ними зобов'язань, включаючи регулювання виплат керівництву компанії.
"Ми хочемо переконатися в тому, що фінансова система не тільки стабільна, але й не сприяє поглибленню спаду в економіці. Ми прагнемо мати у своєму розпорядженні достатні обсяги капіталу, щоб мати можливість підтримати відновлення", - сказав міністр фінансів США.
Найближчим часом уряд завершить стрес-тести 19 найбільших банків США і визначить, чи потрібна їм допомога для підтримки нормальних обсягів кредитування, і якщо так, то в якому обсязі. Фінкомпаніям буде надано 6 місяців на те, щоб залучити кошти приватних інвесторів або погодити додаткові уливання з урядом.
Довіра до банківського сектору в США залишається слабкою і нестійкою, відзначають експерти. Інвестори вважають, що позитивні результати першого кварталу буде складно зберегти протягом усього року, оскільки є сигнали про збільшення обсягів безнадійних боргів.
Адміністрація США побоюється, що повернення державі коштів, вкладених у порятунок найбільших банків, і небажання співробітничати з урядом можуть бути значними перешкодами на шляху відновлення фінансової системи та економіки в цілому, відзначає WSJ.
"Ми хочемо вийти з фінансової системи. Ми прагнемо, щоб люди повернули борги уряду. Але ми не хочемо, щоб виплати державі поставили цих людей під загрозу і залишили їх з недостатнім капіталом", - заявив у неділю голова президентської Національної економічної ради Лоренс Саммерс.
Міністр фінансів США також стурбований тим, що фінкомпанії відмовляться від коштів, необхідних для їх відновлення. У цей час він намагається подолати недовіру фінсектора до уряду, уряду - до фінкомпаній, пересічних американців - і до тих, і до інших. На його думку, треба просто і доступно розповісти, чому необхідно витрачати гроші платників податків США на допомогу фінансовій системі.
"Не можна добитися відновлення економіки без фінансової системи, - сказав Гайтнер. - Без фінансової системи немає кредитів, а це означає збільшення безробіття, зниження продуктивності та збільшення числа проблемних компаній".
Гайтнер відзначив, що проявилися перші ознаки поліпшення ситуації в американській економіці, які він збирається докладно обговорити зі своїми колегами на майбутній зустрічі міністрів фінансів G7. Проте, за його словами, потрібна "значна мобілізація ресурсів" по усьому світу, щоб запобігти поглибленню рецесії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас