Кризу на ринку нерухомості США назвали недостатньо кризовою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кризу на ринку нерухомості США назвали недостатньо кризовою

Нерухомість
972
Професор юриспруденції Тодд Цивікі з Університету Джорджа Мейсона в штаті Віргінія не згодний з адміністрацією Барака Обами в тому, що бульбашка, що луснула на ринку нерухомості США, є трагедією національних масштабів.
Дослідження професора виявило три характерні типи житлових ринків - і тільки на одному з них, на його думку, спостерігаються ознаки справжнього спаду, пише журнал Forbes. Ринок першого типу поводиться так, як і повинні поводитися ринки – коли пропозиція та попит взаємно доповнюють один одного. Коли ціни в таких містах, як Даллас і Шарлотта, росли, будівельники зводили нові будинки. Коли зростання цін уповільнювалося, девелопери припиняли будівництво. Професор стверджує, що ціни на цих ринках росли поступово, а зараз повертаються назад на землю.
Ринки другого типу – Нью-Йорк, Бостон, Сан-Франциско і Вашингтон – мають довгу історію цінової нестабільності. Пропозиція житла в цих містах обмежена або географічними факторами - так, Сан-Франциско із трьох сторін оточений водою, – або нормами землекористування, і підвищення попиту на таких ринках приводить до зростання цін. У випадку ослаблення попиту ціни падають. «Але люди, що живуть у цих містах, уже звикли до цінової гойдалки і тримаються за свої будинки, оскільки впевнені у тому, що ціни в остаточному підсумку підуть вгору».
Ринок третього типу, розташований на півдні – південному заході США (Лас-Вегас, Фенікс, Тампа), характеризується зростанням цін, яке ґрунтувалося на допущенні, що в даному регіоні буде спостерігатися наплив покупців «других будинків» або пенсіонерів. Слідом за підвищенням цін з'явилися спекулянти, які й надули бульбашки на цих ринках нерухомості. Крім того, тут були побудовані сотні тисяч нових будинків, і цей надлишок пропозиції не дасть цінам на житло піднятися ще протягом декількох років.
Професор Цивікі стверджує, що адміністрація Обами повинна підбадьорювати американців, а не заявляти про руйнування американської мрії. Цій меті, приміром, можуть послужити запевнення в тому, що проблеми з вилученням житла за борги по іпотеці носять локальний характер.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас