Казначейські зобов'язання навряд чи зацікавлять населення України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казначейські зобов'язання навряд чи зацікавлять населення України

Казна та Політика
677
Запланований урядом України перший випуск казначейських зобов'язань (КЗ) на суму 500 млн грн навряд чи буде користуватися в населення попитом і не зможе вилучити надлишкову ліквідність, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти українських інвестиційних компаній.
Основною причиною цього, на думку експертів, є неприваблива ставка прибутковості.
"Очевидно, що даний інструмент не буде користуватися особливою популярністю, якщо розміщення буде проходити за номіналом. У цей момент ОВДП торгуються із прибутковістю порядку 30-40%, тому не зовсім зрозуміло, у чому перевага пропонованого інструмента перед існуючими паперами", - відзначив аналітик інвестиційної групи "Сократ" (Київ) Михайло Сальников.
Аналітик "Драгон Капітал" (Київ) Ольга Сливінська нагадує, що ставка купона по держоблігаціях, які в цей час торгуються на ринку, коливається в межах 15,6-20% річних, однак на ринку паперу перепродуються з дохідностями на рівні 30-40%.
"Передбачуваний по даному випуску купонний дохід на рівні 24% перевищує ставки за депозитними вкладами у державних банках – Укрексімбанку та Ощадбанку (від 16% до 19%)", - сказала вона.
У зв'язку із цим О.Сливінська допускає, що ці папери можуть потенційно зацікавити якусь частину фізосіб, які змогли одержати свої депозити і розглядають варіанти збереження коштів. "Однак потрібно розуміти, що далеко не всі фізособи, які тримають свої заощадження на руках, захочуть вкласти гроші в цінні папери", - вважає вона.
Істотним ризиком даного інструмента, за словами М.Сальникова, залишається його негнучкість.
"Дані облігації не дозволяють власникам швидко перевести ліквідність у валюту у випадку посилення девальваційних тенденцій. Тому пропоновані казначейські зобов'язання безперечно програють проти суверенних, і, тим більше, корпоративних українських євробондів", - підкреслює М.Сальников.
Як повідомлялося, уряд України прийняв постанову, якою затвердив порядок і умови випуску дванадцятимісячних державних казначейських зобов'язань. Сума першого випуску складе 500 млн грн.
Купонний дохід по даних паперах заплановано на рівні 10 грн на місяць, планується випуск облігацій у документарній формі номіналом 500 грн.
Раніше уряд розглядав ідею випуску ощадної позики для населення не тільки як інструмент для заощадження грошей населення, але й з метою легалізації доходів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас