Падіння роздрібного товарообігу прискорюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння роздрібного товарообігу прискорюється

Казна та Політика
1125
Товарообіг підприємств роздрібної торгівлі і ресторанного господарства України в березні 2009 р. знизився на 16,9%, що є найшвидшим темпом падіння з початку року.
За інформацією Держкомстату, у номінальному вираженні обсяг товарообігу в рітейлі за березень цього року досяг 18,46 млрд. грн. у порівнянні з 16,6 млрд. грн. у лютому і 16,35 млрд. грн.- у січні. У цілому, обсяг роздрібного товарообігу підприємств, що здійснюють діяльність у роздрібній торгівлі і ресторанному господарстві, за січень-березень 2009 р. склав 51,7 млрд. грн., що становить 86% до обсягу січня-березня 2008 р.
При цьому Держкомстат відзначає, що в порівнянні з лютим цього року роздрібний товарообіг у березні виріс на 9,3%, що є традиційним збільшенням завдяки більшій кількості днів у березні. Відзначимо, що попередні п'ять років темпи зростання роздрібного товарообігу становили близько 30% на рік, а в 2008 р. цей показник упав до 17,9%. При цьому експерти неохоче беруться прогнозувати, як довго і до яких меж буде падати цей показник. У цьому питанні думки експертів суттєво розходяться. Деякі вважають, що ситуація почне налагоджуватися вже у квітні, інші впевнені, що поліпшення настане не раніше зими. Так чи інакше, експерти відзначають, що подальше зниження доходів населення і погіршення фінансового стану бізнес-структур у найближчій перспективі буде погано позначатися на українському рітейлі.
Як повідомив заступник директора аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Гостик, причинами зниження роздрібного товарообігу є низька купівельна спроможність і зміна переваг споживачів убік більш дешевої продукції. За його словами, ці показники будуть залишатися на нинішньому рівні до кінця року.
Керуючий партнер консалтингової компанії "АСТЕРС груп" Євген Кулинич також заявив, що сьогодні немає ніяких підстав очікувати в найближчій перспективі зростання товарообігу. "У продуктових роздрібних мережах товарообіг з початку року скоротився на 10-20%, у непродуктових - на 20-40%. Ситуація в рітейлі залежить також і від коливання курсу валюти. З урахуванням того, що фінансисти пророкують різке подорожчання долара до літа, товарообіг українських компаній продовжить падіння. На мій погляд, навіть процес поступового зниження цін, що почався, не буде стимулом до збільшення продажів. Я думаю, що роздрібний товарообіг буде знижуватися до рівня 2004-2005 рр. Саме тоді почалася епоха активного споживання за рахунок доступності кредитів. Зростання товарообігу можливе тільки з поновленням кредитування підприємств і споживчого кредитування", - вважає пан Кулинич.
Максимальне зниження роздрібного товарообігу в січні-березні зафіксовано у Волинській (20,8%), Черкаській (20%), Дніпропетровській (18,2%) областях і Криму (19,9%), тоді як мінімальне - у Київській (5,3%), Одеській (5,9%) і Херсонській (6,6%) областях.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас