Мінфін: Рекапіталізація вимагає введення тимчасової адміністрації в Імексбанк, Укргазбанк і банк "Фінанси та кредит" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: Рекапіталізація вимагає введення тимчасової адміністрації в Імексбанк, Укргазбанк і банк "Фінанси та кредит"

Казна та Політика
3353
Уряд і Національний банк України (НБУ) внесли до списку банків, які отримають кошти бюджету для збільшення капіталу, Укрпромбанк, банки "Надра" і "Київ", Родовід Банк, Укргазбанк, банк "Фінанси та Кредит" (усі - Київ) і Імексбанк (Одеса), повідомив журналістам виконувач обов'язків міністра фінансів України Ігор Уманський у четвер.
За його словами, цей перелік був визначений на засіданні ради з рекапіталізації банків при Кабінеті міністрів у середу, 15 квітня.
"Ми всі сім банків приймаємо зараз у розгляд і по всіх семи ухвалені рішення, що Мінфін разом із НБУ підписують певний меморандум щодо плану входження нас туди", - сказав він.
В. о. міністра підкреслив, що здійснення рекапіталізації цих банків зажадає введення тимчасової адміністрації. Оскільки тимчасова адміністрація вже діє в Укрпромбанку, банку "Надра", Родовід Банку і банку "Київ", за його словами, то ще необхідне введення тимчасової адміністрації в Імексбанку, Укргазбанку, банку "Фінанси та кредит".
Уманський також підкреслив, що потреба зазначених семи банків у коштах для рекапіталізації становить 20 млрд грн.
Разом з тим в.о. голови Мінфіну відзначив, що реалізація планів щодо цих банків може бути досить тривалою.
"Мінімум на рік буде програма оздоровлення", - сказав він. При цьому, за його словами, стосовно цих банків буде застосований особливий режим нагляду.
В. о. голови Мінфіну також пояснив: згідно із критеріями НБУ, для рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів підходили 26 банків, однак 19 з них побачили можливість збільшення капіталу без участі уряду.
"З 26 банків маємо програму капіталізації, яку склав НБУ і довів до банків. Акціонери 19 із цих банків ухвалили рішення, що вони акцептують цю програму, і взяли на себе зобов'язання проводити капіталізацію. Сім банків не підтвердили, що вони самостійно проведуть капіталізацію", - пояснив Уманський.
В. о. голови Мінфіну також повідомив, що вчора на раді з питань рекапіталізації були сформовані принципи її проведення: ухвалено рішення про внесення змін у постанову Кабміну про порядок рекапіталізації.
За його словами Уманського, Мінфін погодився із запропонованою Нацбанком логікою збільшення капіталів кредитно-фінансових установ.
В. о. міністра пояснив, що щодо цих семи банків планується: проведення аудита; складання програми фінансового оздоровлення; визначення вартості пакета акцій діючих акціонерів; уточнення суми потреби в капіталі; формування графіка внесення коштів у їхній капітал урядом; складання графіка рефінансування НБУ.
Уманський також підкреслив, що рішення щодо входження в капітал буде закріплюватися окремим рішенням Кабінету міністрів.
При цьому, за його словами, очікується, що аудит цих банків буде проведений за спрощеною системою.
"Написання програми фінансового оздоровлення займе 2-3 тижні. (…) Максимум через місяць завершимо цю процедуру – по суті, процедуру входження в банки", - сказав він.
Як повідомлялося, про намір одержати підтримку від держави в питанні збільшення капіталу раніше заявили банк "Київ", Укрпромбанк, банк "Надра", Родовід Банк, Укргазбанк, банк "Фінанси та Кредит" і Імексбанк.
Україна планує виділити з держбюджету 44 млрд грн ($5,7 млрд, або близько 2-3% ВВП) на рекапіталізацію найбільших банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас