Мінфін назвав найбільш ймовірних кандидатів на рекапіталізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін назвав найбільш ймовірних кандидатів на рекапіталізацію

Казна та Політика
4694
Банк "Надра", "Родовід Банк", банк "Фінанси та кредит", "Укрпромбанк", "Укргазбанк", "Імексбанк" і банк "Хрещатик" є найбільш імовірними кандидатами на рекапіталізацію за участю держави.
Про це журналістам повідомив сьогодні в.о. міністра фінансів Ігор Уманський, передає кореспондент РБК-Україна.
Він уточнив, що відповідно до розроблених Нацбанку критеріїв під рекапіталізацію за участю держави підходять 26 українських банків, що належать до I-II групі. Під кожний з них Нацбанком розроблена програма рекапіталізації. При цьому 19 банків взяли на себе зобов'язання реалізувати зазначену програму власними силами. "Сім банків не підтвердили, що вона (рекапіталізація) буде проведена. Це системні банки, які ми приймаємо до розгляду", - сказав Уманський.
В. о. міністра фінансів також відзначив, що з урахуванням даної ситуації обстеження банків буде проводитися за спрощеною процедурою. "Ми формуємо команду аудиторів, юристів і визначаємося зі ступенем стабільності і відповідністю статутного капіталу банку його активам", - пояснив він. За словами І.Уманського, після цього протягом двох-трьох тижнів буде розроблена програма фінансового оздоровлення кожного банку, і в такому випадку максимум через місяць завершиться процедура ухвалення формального рішення Кабміну і НБУ про рекапіталізацію банку за участю держави.
Уманський також відзначив, що програма фінансового оздоровлення кожного банку за участю держави буде розрахована мінімум на 1 рік і завершиться виходом держави з капіталу банку. "Це буде супроводжуватися особливим режимом нагляду з боку Нацбанку", - сказав він.
В. о. міністра фінансів також повідомив, що для початку процедури рекапіталізації достатня наявність у банку не тимчасової адміністрації, а куратора від НБУ. "Це важливо для встановлення контролю з боку держави над фінансовими потоками і запобігання виводу активів з банку", - додав він.
Раніше сьогодні голова НБУ Володимир Стельмах заявив, що очолюване ним відомство погодило з Кабінетом міністрів перелік банків, які планується рекапіталізувати. "Учора засідали до 22:00. Визначили загальні підходи і принципи, сьогодні починаємо практичну реалізацію. Будуть подані 7 банків. Надалі список може розширюватися", - сказав Стельмах. Однак він не уточнив, які саме банки будуть рекапіталізовані в першу чергу, відзначивши лише, що в ці банки повинна бути введена тимчасова адміністрація.
У свою чергу голова місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джейла Пазарбазіоглу сьогодні не виключила збільшення кредиту для України з можливістю його часткового використання для покриття дефіциту державного бюджету. Відповідну пропозицію Дж.Пазарбазіоглу має намір представити керівництву МВФ під час доповіді за підсумками роботи місії в Україні.
Варто відзначити, що в три із семи перерахованих вище банків уже введена тимчасова адміністрація ("Надра Банк", "Родовід Банк", "Укрпромбанк"). Крім того, "Укрпромбанк", "Укргазбанк", "Родовід Банк", банк "Надра" і банк "Фінанси та кредит" раніше звернулися до влади із проханням про капіталізацію за рахунок держкоштів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас