НБУ змушує банки продати резервну валюту заради зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змушує банки продати резервну валюту заради зміцнення гривні

Валюта
1425
Національний банк має намір змінити методику розрахунків валютної позиції комерційних банків. Таке рішення може змусити банки продати $3-4 млрд. на міжбанківському ринку, що може опустити долар до рівня 7,7 гривень.
Суть постанови НБУ №109, яка вже зареєстрована в Мінюсті, зводиться до того, що при розрахунках валютної позиції банків не будуть ураховуватися резерви, сформовані банком в іноземній валюті під кредитні операції.
Згідно з даними НБУ, станом на 1 березня величина сукупного регулятивного капіталу банківського сектору склала 134,5 млрд. гривень, а значить, банки могли нагромадити до 3,5 млрд. доларів під кредитні операції. Зважаючи на те, що станом на 1 березня значення Н13-1 за системою в цілому склало 8,7%, нагромадження валюти в банків не перевищували 1,5 млрд. доларів, банки використовували ці кошти наполовину. Крім того, банки могли не використовувати повністю ліміт валютної позиції, тому що віднесення валютних резервів на "коротку" валютну позицію давало їм можливість купувати валюту для своїх часто спекулятивних цілей на величину сформованих резервів.
Таким чином, обсяг резервів по банківській системі в цілому виріс у четвертому кварталі 2008 року вдвічі і склав на 1 січня поточного року 42,5 млрд. доларів. Зважаючи на те, що 60% кредитного портфеля номіновано у валюті, банківські резерви в іноземній валюті досягають близько 3,3 млрд. доларів. Із цього можна зробити висновок про те, що в розпорядженні банків перебуває близько 6,5 млрд. доларів резерву. При цьому, щоб не порушити норматив Нацбанку, банки будуть змушені розпродати валютний надлишок у розмірі $3-4 млрд. Коли нова постанова НБУ набуде чинності, банки не зможуть накопичувати резервну валюту.
Банкіри, у свою чергу, оцінюють таке нововведення Нацбанку скептично - якщо національна валюта почне девальвувати, а економічна ситуація при цьому буде погіршуватися, то це приведе до подальшого погіршення кредитних портфелів банків. При цьому в їхньому розпорядженні не залишиться валютних резервів, які вони б могли використовувати для виплат по своїх валютних зобов'язаннях.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас