Криза нас не повинна стосуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза нас не повинна стосуватися

7872
У середовищі вітчизняних олігархів, бізнесменів і різного роду роботодавців прийнято списувати всі проблеми і безладдя на кризу, яка прийшла ззовні. У ній, як відомо, винні світова віртуальна економіка, перегрів фінансових ринків, дешеві кредити для західних споживачів, жадібність закордонних капіталістів, американська іпотека, а також ледве чи не вся Америка в цілому - з неї ж все почалося.
Примітно, однак, що у великих містах США в розпал кризи присутні вільні вакансії на роботу в "Макдональдс". Оплата - $10,5 на годину. Довгих черг на працевлаштування не спостерігається. В "Макдональдс" не квапляться йти не тільки американці, але навіть наші емігранти. Не панська, мовляв, це справа, там ж підлітки та афроамериканці працюють в основному. У цілому менше $7 за годину в Америці за некваліфіковану роботу, як правило, не платять. Робочі місця при цьому є. (У Києві багато висококваліфікованих робіт оцінюються в $3 за годину.)
Доречно задуматися: $7-10,5 за годину для Америки - це багато чи мало? Для порівняння: у діловому північно-західному районі Вашингтону за $15-20 можна одержати піднос їжі в ресторанчику практично будь-якої національної кухні світу. Відвідувача чекає автентична кухня, доброзичливі посмішки турботливих офіціантів, здорова і цілком прийнятна їжа. Усе свіжоприготовлене. Правила поведінки для відвідувачів прості - не замовляти відразу цілу пляшку горілки на стіл і не втрачати адекватності в процесі поглинання чарок. Втім, під час прийняття їжі у вас неодноразово і ненав'язливо запитають: "Як ви себе почуваєте?" Упевнившись, що протиалкогольна стабільність слов'янських організмів набагато перевищує американські стандарти, до вас послаблять інтерес.
Можна порівняти в перерахунку за курсом гривні до долара, який набір послуг і якої якості за відповідну суму можна придбати в ресторані київському. Переморожена риба, невловимі офіціанти, а також матірна лайка нетверезих відвідувачів за сусіднім столом - це перше, що приходить на розум. Втім, за додаткову плату можна ще одержати прокисше пиво або порцію коньячних спиртів невідомого походження під видом вірменського.
Цікаво все-таки виходить… З одного боку, оплата некваліфікованої праці в Америці в найкращому разі прямо пропорційна або перевищує рази у два розмір заробітків кваліфікованого офісного фахівця в Києві. З іншого ж боку - якість товарів і послуг "у них" і "у нас", надаваних на рівнозначні суми, перебуває в обернено пропорційній залежності. Або навпаки: товари приблизно рівної якості обернено пропорційні запитуваним за них сумам. Про це починаєш думати, дивлячись в американському автосалоні на новенький і повністю "фарширований" Lincoln, виставлений за $45 тис. Або перебуваючи в чотиристоронньому та обкутаному субтропічною зеленню будинку із прекрасним видом на Сан-Дієго, який коштує $1 млн.
Питання напрошується закономірне: причому ж тоді до наших проблем їх американська або світова криза? Чи ми про різні кризи говоримо?
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас