Рада пускає струм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада пускає струм

Енергетика
350
Найближчим часом парламент може переформатувати систему експорту електроенергії, незважаючи на протидію з боку Мінпаливенерго і Президента України. Рада готова подолати президентське вето на профільний закон і лібералізувати український ринок електроенергії. Постачальники будуть закуповувати електроенергію на оптовому ринку, а право на її експорт можна буде придбати на аукціонах. Новий порядок експорту може принести бюджету до 200 мільйонів доларів додаткового прибутку.
Монополія для обраних
У 2008 році від експорту електроенергії Україна виручила 480,4 мільйони доларів США. Значна частина експорту йде в країни Східної Європи: Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу, Молдову. У Європу надходить енергія, зроблена на так званому енергоострові Бурштинської ТЕС, що синхронізований з європейською енергосистемою і дозволяє експортувати 500-550 МВт. Збільшити обсяг експорту в Європу поки неможливо чисто технічно.
Монопольним розпорядником української електроенергії є державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго". Воно продає українські мегавати на кордоні закордонним трейдерам, які потім збувають електроенергію в Європі.
До 2006 головним експортером української електрики в Європу була угорська трейдерська компанія System Consulting ZRt, яку контролює Ласло Капойі - екс-міністр промисловості Угорщини. У серпні 2008 року експорт 450 Мвт контролювали вже дві інші компанії - Korlea Invest Holding AG (Швейцарія) і афілійована з нею угорська Energy Capital ZRt, що належать чеському бізнесменові українського походження Василю Бечваржу.
На початку 2008 року "Укрінтеренерго" припинила проводити аукціони із продажу електроенергії, на яких ціна піднімалася до 7-8 центів за кіловат-годину, і почала продавати електроенергію через "свою" компанію Ukrenergy Trade.
У вересні в System Consulting відібрали останню квоту в розмірі 100 Мвт і передали цю квоту новоствореній компанії Ukrenergy Trade. Нова компанія - дітище все того ж Василя Бечваржа і "Укрінтеренерго". Крім компаній Бечваржа, українською енергією торгує також компанія Emfesz Дмитра Фірташа.
Ще одна зацікавлена сторона - Донбаська паливно-енергетична компанія Ріната Ахметова (ДПЕК). 15 грудня минулого року програвши перший раунд System Consulting уклала із ДПЕК річний контракт на закупівлю електроенергії.
У підсумку на енергоринку сформувалися дві протиборчі коаліції. Державна "Укрінтеренерго" і Korlea Invest Holding AG Василя Бечваржа створили спільний UkrEnergy Holding і трейдингову компанію Ukrenergy Trade для продажу української електрики кінцевим споживачам у Європі. Ця сторона зацікавлена в збереженні монопольного статус-кво. Другій коаліції в складі ахметовської ДПЕК і угорської System Consulting вигідна лібералізація ринку електроенергії, що дозволить ДПЕК експортувати в Європу струм власного виробництва.
Рівні умови для гарних компаній
Поставити всіх учасників енергоринку в рівні умови і зруйнувати монополію "Укрінтеренерго" і пов'язаних з нею структур повинні були зміни до закону "Про електроенергетику". 19 березня за ці зміни проголосувала абсолютна більшість у Раді - 416 депутатів з різних фракцій.
Поправки, ініціатором яких був глава парламентського комітету з питань ПЕК, "нашоукраїнець" Микола Мартиненко, передбачають, що право експорту електроенергії буде продаватися на аукціоні. Будь-яка компанія, що володіє ліцензією на експорт електроенергії і є членом Оптового ринку електроенергії, одержить можливість конкурувати з монополістом - "Укрінтеренерго".
У Донбаській паливно-енергетичній компанії зраділи поправкам. "Участь в аукціонах є найбільш прийнятним для ДПЕК шляхом реалізації експортної стратегії компанії, а саме виходу на ринки Центральної та Східної Європи в короткостроковій перспективі", - відзначив у коментарі газеті "Дело" директор зі стратегії, злиття і поглинання ДПЕК Віталій Бутенко.
За словами автора законопроекту Миколи Мартиненка, "ці законодавчі зміни зустрічали значний опір і довго відкладалися в "довгу скриню". Зокрема, Міністерство палива та енергетики, що контролює "Укрінтеренерго", рекомендувало Президентові України Віктору Ющенкові ветувати прийняті Радою нові енергетичні правила. За словами замміністра енергетики Олега Бугаєва, "закон недосконалий і у нинішній редакції здатний зупинити експорт електроенергії".
Мінпаливенерго не влаштовували 3 пункти в новому законі. Так, міністерство протестувало проти того, щоб аукціони почали роботу через усього чотири місяці після прийняття закону, проти продажу електроенергії не "Укрінтеренерго", а будь-яким виробником, а також проти того, що дохід від експорту електроенергії повинен іти на розвиток експортних потужностей.
Бій триває
У підсумку президент почув доводи монополіста і ветував закон. Також глава держави висловив низку зауважень. Ющенкові не сподобалося те, що законопроект регулював питання експорту електроенергії, а імпорту і транзиту не стосувався. Також, на думку президента, питання доступу до експортних каналів уже врегульоване, а конкуренція й аукціони, мовляв, не відповідають європейській практиці.
На думку фахівців Головного експертного управління Верховної Ради, контраргументи гаранта - непереконливі. Один з авторів поправок, "регіонал" Сергій Титаренко і зовсім заявив газеті "Комерсант-Україна", що "поправки президента виглядають як спроба будь-якими шляхами затягти лібералізацію експорту" електроенергії.
Профільний парламентський комітет Ради з питань ПЕК всі поправки Віктора Ющенка методично відхилив. Голова комітету Микола Мартиненко на погоджувальній раді 13 квітня заявив, що всі зауваження президента мають лобістський характер, і закликав "терміново вносити ці законопроекти до порядку денного і подолати вето".
Президентське вето, швидше за все, буде подолане парламентом найближчим часом. На це вказує і кількість депутатів, що проголосували минулого разу (416), і висновки експертного управління Ради, і висновок профільного комітету.
За оцінками аналітиків, новий порядок дозволить Україні одержати більшу ціну за експортну електроенергію і, відповідно, більший прибуток. Прогнозується, що лібералізація ринку дозволить бюджету одержати до 200 мільйонів доларів додаткового прибутку. Крім того, загостриться конкуренція на ринку електроенергії між структурами Ласло Капойі, Василя Бечваржа, Дмитра Фірташа і Ріната Ахметова.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас