Вхідні безкоштовно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вхідні безкоштовно

Казна та Політика
1082
Cash звідси
За підсумками 2008 р. обсяг ринку міжнародних грошових переказів приватних осіб між Україною та іншими країнами через спеціалізовані платіжні системи (без відкриття рахунку) склав $3,4 млрд. Це майже на 25% більше, ніж у 2007 р.
Із цієї суми $2,9 млрд - це грошові перекази в Україну через кордон (майже на 18% більше, ніж у 2007 р.). У той же час за кордон з України було відправлено близько $0,5 млрд, що вдвічі більше, ніж у 2007 р. Таким чином, чистий приплив валюти в країну через цей канал склав майже $2,4 млрд. Нагадаємо: за різними оцінками, на заробітки виїжджають 1,5-4 млн співвітчизників. Якщо говорити про кількість переказів у штуках, то торік в Україну їх надійшло більше 4 млн. Відзначимо, що середня сума одного “вхідного” переказу виросла на 12,6%, до $618, а “вихідного” - на 64%, до $625.
Настільки значне зростання суми “вихідного” переказу і сумарного обсягу відправлених за межі країни коштів пов'язане у першу чергу з лібералізацією валютного регулювання відносно переказу грошей фізичними особами. Нагадаємо: відповідно до постанови НБУ №496 від 27.12.07 р. (набула чинності в лютому 2008 р.), без відкриття поточного рахунку і підтверджуючих документів приватна особа може переказувати за кордон до 15 тис.грн. в еквіваленті (тобто майже $2 тис. за поточним офіційним курсом) за один операційний день. До цього дозволялося відправляти всього $1 тис. на місяць. При цьому зовсім нещодавно одержувати за один операційний день можна перекази через кордон на суму до 50 тис.грн. (раніше - $3 тис. на місяць).
Як і колись, в основному грошові перекази здійснюються в доларах. На частку цієї валюти припадає дві третини всього трафіка. Хоча за минулий рік обсяг вхідних переказів в “зелених” навіть трохи впав. У той же час у 2008 р. зафіксований значний приріст “переказного” трафіка в євро і рублях. Так, сума вхідних переказів у євровалюті виросла в 3,4 рази, а в рублях - у 2 рази. Грошові перекази в євро здійснюються в основному між Україною і європейськими країнами (Іспанія, Італія, Португалія, Німеччина, Великобританія). Разом з тим рублевий трафік характерний для переказів між Україною і країнами СНД. Крім цих трьох основних валют нерідко гроші пересилаються в канадських доларах. Варто також відзначити, що іноді українські одержувачі переказів воліють забирати їх відразу в національній валюті, тобто здійснюється автоматична конвертація. В 2008 р. були конвертовані майже 255 тис. “вхідних” переказів на загальну суму 440 млн грн.
Цікаво виглядає і географія потоків грошових переказів. Практично половина всіх отриманих Україною у 2008 р. переказів була відправлена з Росії. Це логічно, адже, відповідно до дослідження, проведеного наприкінці 2008 р. фондом Open Ukraine, майже половина (48,8%) всіх українських гастарбайтерів працювали саме в Російській Федерації.
Разом з тим в Італії було працевлаштовано 13,4%, Чехії - 12,8%, Польщі - 7,4%, Іспанії - 3,9%, Португалії - 3% всіх українських гастарбайтерів. Однак трафік “вхідних” переказів із цих країн набагато скромніший. Так, з Італії та Іспанії сумарно було переказано всього 12,5% від загального обсягу, а Португалія взагалі не потрапила до переліку лідерів. Учасники ринку пояснюють такий дисбаланс вартістю послуг з переказу коштів у різних країнах. З Росії в Україну гроші можна переслати недорого (іноді за 1,5% від суми) через системи грошових переказів, тоді як перекази з Європи через подібні системи коштують значно дорожче. У зв'язку із цим тамтешні гастарбайтери вдаються до дешевших способів пересилання валюти. Це можуть бути, скажімо, перекази з рахунку на рахунок, транспортування грошей готівкою або ж на платіжній картці. “На грошові перекази припадає в середньому 20-30% від транскордонного трафіка грошей фізичних осіб”, - відзначає Ігор Львов, заступник голови правління банку “Фінанси та Кредит”. Нагадаємо: за деякими оцінками, сумарний приплив валюти в Україну від гастарбайтерів досягає $10 млрд на рік.
Примітно, що з України найбільше грошей іде також у сусідню Росію - 35% від обсягу вихідного трафіка. У списку лідерів перебувають й інші країни СНД: Грузія, Вірменія і Узбекистан, на які припадає ще 22% усього обсягу “вихідних” переказів. Подібна географія пояснюється тісними родинними зв'язками жителів країн колишнього СРСР, а також наявністю в Україні гастарбайтерів з азіатських пострадянських держав.
Переказники
Ринок міжнародних грошових переказів досить привабливий для банків і платіжних систем. За оцінками банкірів, сумарний дохід від роботи операторів у сегменті транскордонних переказів між Україною та іншими країнами у 2008 р. склав $170-200 млн. Логічно, що такий заробіток залучає в даний сегмент все нових гравців. НБУ вже зареєстрував 21 приналежну нерезидентам платіжну систему міжнародних грошових переказів. 10 таких систем мають російське походження, 4 - американське. Відзначимо: НБУ наводить докладну статистику грошових переказів на підставі даних нерезидентських систем. Крім того, ринок транскордонних переказів активно освоюють системи, підконтрольні вітчизняним банкам.
Так, через систему PrivatMoney (належить ПриватБанку) у 2008 р. здійснено грошових переказів на $355 млн, що становить більше 10% ринку. Нещодавно почала працювати система банку “Фінанси та Кредит” - “АВЕРС”, що також проводить активну експансію.
Незважаючи на постійну втрату частки ринку протягом останніх п'яти років (тільки за 2008 р. - зниження більш ніж на 5 п.п.), незаперечним лідером як і раніше залишається система Western Union. Дорожнеча послуг цієї системи виправдовується наявністю розгалуженої мережі як в усьому світі, так і в Україні. WU співробітничає з 150 вітчизняними банками (усього в країні 185 банків). Слідом за лідером іде російська система “Юністрім”, що торік також втратила майже 3 п.п. ринкової частки. А от Money Gram в 2008 р., навпаки, вдалося приростити частку більш ніж на 4 п.п. Дещо здали свої ринкові позиції системи Migom і Contact. Взагалі, дев'ять лідируючих систем забезпечують більше 95% обсягу транскордонних переказів.
Нагадаємо: платіжні системи надають свої послуги через вітчизняні банки, що виступають у якості їхніх агентів. У свою чергу, великі банки - агенти платіжних систем можуть залучати до співробітництва дрібніші фінустанови на правах субагентів. Серед агентів, що забезпечили максимальні обсяги міжнародних переказів в Україні, лідирують ПриватБанк, “Райффайзен Банк Аваль” і небанківська компанія “Українська фінансова група” (УФГ). Сумарно ці оператори разом зі своїми субагентами забезпечили майже половину ринку міжнародних переказів: 40% усього обсягу “вихідних” і 48,5% “вхідних” переказів. До речі, Нацбанк відзначає слабку активність на цьому ринку “Укрпошти”, що декілька років тому також одержала право здійснювати міжнародні перекази і є агентом Money Gram і субагентом Western Union. Відзначимо, що більшість банків співробітничають відразу з декількома системами грошових переказів. Так, “ВТБ Банк” надає можливість переказати гроші відразу через 10 таких систем, ПриватБанк - через 8, Ощадбанк - 7. Це робиться для надання клієнтові вибору. Адже, як відомо, системи грошових переказів зазвичай застосовують різноманітні рівні диференціації тарифів. Наприклад, установлюють фіксований тариф у відсотках незалежно від суми переказу і відстані . Однак найчастіше тариф формується залежно від суми (чим більша сума, тим менші комісійні) і відстані (ближнє і далеке зарубіжжя). У середньому міжнародний грошовий переказ через спеціалізовані платіжні системи обходиться в 5% суми. Наприклад, переказ $600 за системою WU у країни ближнього зарубіжжя буде коштувати приблизно 5% суми, тоді як у більш далекі країни - уже 7,5%. У той же час, приміром, у системі Privat Money тариф становить 3%, незалежно від суми переказу і країни призначення.
Тільки от географія обмежується 8 країнами СНД, Латвією, Португалією і Кіпром. У системі “Юністрім” тарифи розрізняються навіть у межах одного міста - вони залежать від вибору конкретних пунктів відправлення і прийому переказу. Сергій Анніков, начальник управління заощаджень і банківських послуг “Райффайзен Банку Аваль”, вважає, що очікувати істотного зниження тарифів на перекази цього року не варто.
Міжнародні платіжні системи надають послуги грошових переказів і усередині країни. Однак їхня ринкова частка поступово знижується, адже практично кожен багатофіліальний банк сформував власну систему переказу грошей. Собівартість послуг внутрішньобанківських систем набагато нижча, тому й тарифи на перекази більш вигідні - у середньому 1% суми. Тому в 2008 р. за допомогою міжнародних систем було здійснено внутрішніх переказів усього на 150 млн грн., тоді як обсяг цього сегмента становить приблизно 1 млрд грн. на рік. Не варто забувати, що, відповідно до вищезгаданої постанови НБУ, у межах України перекази без відкриття рахунку можуть проводитися винятково в національній валюті. У деяких випадках міжнародні платіжні системи налагоджують співробітництво з вітчизняними внутрішньобанківськими операторами. У рамках таких партнерських програм торік через кордони України було переказано більше $100 млн.
Нетермінові перекази
У Нацбанку поки відсутня статистика щодо грошових переказів за перший квартал поточного року. Однак БІЗНЕС запевнили, що в четвертому (кризовому) кварталі 2008 р. істотного зменшення обсягів переказів не спостерігалося. Цю інформацію підтвердили також учасники ринку. “В IV кварталі 2008 р. не спостерігалося якогось особливого падіння, навпаки, традиційно останній квартал у році вважається піковим. А от у I кварталі поточного року обсяги зменшилися на 5-7% порівняно з аналогічним періодом 2008 р.”, - розповідає Анніков. Ігор Львов наводить інші дані: “За нашим банком я не бачу істотного падіння обсягів у I кварталі 2009 р., порівняно з IV кварталом минулого року. А от порівняно з I кварталом 2008 р. навіть є невелике зростання - приблизно на 6%. Можливо, це відбувається через міграцію клієнтів із проблемних банків, які не проводять платежі”. За словами начальника управління роздрібного бізнесу “ОТП Банку” Олексія Руднєва, у першому кварталі поточного року, порівняно з аналогічним періодом 2008 р., комісійний дохід банку від здійснення грошових переказів виріс більш ніж у 10 разів. За перші три місяці 2009 р. банк здійснив більшу кількість переказів, ніж за весь попередній рік.
Відзначимо, що в розпал кризи на валютному ринку в листопаді-грудні 2008 р. НБУ ухвалив рішення обмежити максимальну суму переказу без відкриття рахунку до 15 тис.грн. на місяць (а не на день), однак на початку поточного року ця норма була скасована. Банкіри впевнені, що за підсумками 2009 р. зростання обсягів міжнародних переказів не буде, разом з тим вони сподіваються уникнути істотного падіння. “Сподіваюся, що за підсумками 2009 р. ринок залишиться на колишньому рівні або впаде незначно”, - говорить Анніков. Ігор Львов вважає, що ринок може як вирости, так і впасти - усе в межах 5%. У той же час банкіри попереджають своїх клієнтів про можливі проблеми з виплатою одержуваних переказів. Нагадаємо: системи міжнародних грошових переказів надають послуги термінового (миттєвого) перерахування грошей. У звичайних умовах одержувач може забрати їх на іншому кінці світу через 10-15 хвилин після відправлення. “Стандарти становлять 10-15 хвилин, але зараз такого практично немає - перекази виплачуються протягом операційного дня, іноді навіть пізніше. Рекомендація наступна: якщо вам відправили гроші, передзвоніть у відділення банку і запитайте, коли можна забрати переказ”, - радить Львов. Банкір говорить, що поки платіжні системи переказів зважають на стан банків і не виключають їх із числа своїх учасників.
Дмитро Гріньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас