Fitch: Економічні перспективи змушують телекоми бути обережними з капіталовкладеннями у 2009 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Економічні перспективи змушують телекоми бути обережними з капіталовкладеннями у 2009 р

209
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що складні макроекономічні перспективи приводять до того, що телекомунікаційні компанії на ринках, що розвиваються, застосовують більш обережний підхід до капіталовкладень в 2009 році.
У спеціальному звіті "Телекомунікаційний сектор ринків, що розвиваються: обережний підхід до капіталовкладень в 2009 році" (Global Emerging Market Telecoms: Cautious on Capital Spending in 2009) Fitch порівнює розвиток технологій і інвестиційні тенденції в країнах з економікою, що розвивається, в Азії, Латинській Америці, Росії/СНД і Африці, а також аналізує валютні ризики, обумовлені недавнім зниженням курсів валют більшості країн на ринках, що розвиваються.
"За винятком Африки і Китаю, де очікується збільшення інвестицій в інфраструктуру відповідно приблизно на 10% і 20%, передбачається, що інші регіони будуть мати в цілому стабільні або, що знижуються, капіталовкладення в 2009 році", - відзначає Прія Гупта, директор в аналітичній групі Fitch з телекомунікаційних, технологічних і медійних компаній (TMT) Азіатсько-тихоокеанського регіону.
"Компанії в Росії, зокрема, готуються до різкого зменшення капвкладень. Очікується, що багато регіональних традиційних операторів фіксованого зв'язку уріжуть капіталовкладення більш ніж на 50% відносно попереднього року, а скорочення бюджетів у мобільних операторів складе до 25%", - коментує Микола Лукашевич, старший директор і голова підрозділу Fitch з корпоративних емітентів Росії/СНД.
"Fitch очікує, що завдяки контролю над капіталовкладеннями в 2009 році, а також відносній стійкості доходів в умовах рецесії тенденція кредитоспроможності в секторі на ринках, що розвиваються, у цілому буде варіюватися від стабільної до, що поліпшується. У той же час багато чого також буде залежати від конкурентного середовища на конкретних ринках, схильності валютному ризику, подієвого ризику, пов'язаного з угодами злиттів і поглинань, і/або політики управління капіталом", - говориться в повідомленні агентства.
"Fitch відзначає, що зростання послуг стільникового зв'язку стандарту 2G уповільнюється, оскільки проникнення на даний момент є досить високим на багатьох ринках, що розвиваються, у той час як розвиток послуг 3G поки не набрав обертів. При цьому ключовим фактором зростання стає широкосмуговий зв'язок, хоча, за прогнозами агентства, у середньостроковій перспективі його зростання буде стримуватися низьким проникненням персональних комп'ютерів у багатьох країнах з економікою, що розвивається, ", - повідомляється у звіті.
"Fitch вважає, що недавня девальвація (в II півріччі 2008 р. - I кварталі 2009 р.) національної валюти до долара США в більшості країн з економікою, що розвивається, є негативним чинником для операторів зв'язку, тому що в результаті, як правило, збільшуються витрати по капітальних вкладеннях і росте вартість обслуговування заборгованості, номінованої в доларах. На цьому тлі агентство відзначає такий позитивний момент як обмежені, з урахуванням хеджування, ризики по валютній заборгованості в більшості операторів, що мають рейтинги, на ринках, що розвиваються, Азії, Африки і Латинської Америки (за винятком телекомунікаційних компаній в Аргентині)", - вважають експерти агентства.
"Після реструктуризації боргу компаніями Telefonica de Argentina і Telecom Argentina слідом за аргентинською кризою 2002 року ці дві компанії залишаються підданими ризикам валютної невідповідності між заборгованістю та генерованими грошовими потоками, - відзначає Серхіо Родрігес, директор в аналітичній групі Fitch по сектору ТМТ у Латинській Америці. - Однак цей момент суттєво згладжується за рахунок низького левереджа, який в обох компаній на кінець 2008 року перебував на рівні менше 1,0".
"Відносно ринків, що розвиваються, Азії Fitch відзначає, що кілька компаній мають істотні борги в іноземній валюті, але в більшості випадків такі ризики значною мірою пом'якшуються за рахунок низького левереджа, а також природнього хеджування/придбання хеджування. Серед розглянутих компаній виділяються, зокрема, індонезійський оператор PT Excelcomindo Pratama Tbk ("BB-", прогноз - "стабільний") і компанія Dialog (Шрі-Ланка), у яких близько 50% боргу номіновано в іноземній валюті, а також відзначається помітний левередж. Однак валютні ризики в зазначених компаніях згладжуються через часткове хеджування (в PT Excelcomindo Pratama Tbk) і значні доходи в іноземній валюті (в Dialog)", - повідомляється у звіті.
"У Росії деякі оператори стикаються з істотними валютними ризиками. З різних причин (включаючи дефіцит довгострокового недорогого рублевого фінансування) деякі телекомунікаційні компанії, зокрема оператори мобільного зв'язку, воліють залучати переважно валютні кредити. У сприятливі періоди це дозволяє заощаджувати на процентних платежах, однак у випадку подальшої істотної девальвації рубля можливий помітний негативний вплив на фінансову гнучкість компаній", - говориться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас