Рівень довіри до світової економіки в квітні злетів до максимуму за 11 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень довіри до світової економіки в квітні злетів до максимуму за 11 місяців

Казна та Політика
570
Довіра до світової економіки різко покращилася у квітні на тлі відлиги на світових грошових ринках, ралі на ринках акцій і відновлення прибутковості деяких банків, свідчать дані опитування, проведеного агентством Bloomberg по усьому світу.
Індекс Bloomberg Professional Global Confidence злетів у квітні до максимуму за 11 місяців - 21,2 пункту в порівнянні з 5,95 пункту в березні. Приріст показника став найбільш значним з листопада 2007 року, коли агентство Bloomberg почало проводити подібні опитування.
Значення індикатору нижче 50 пунктів свідчить про те, що число песимістів перевищує кількість оптимістів. Настрої в Азії і США покращилися більш істотно, ніж в інших регіонах, але в цілому всі респонденти вважають, що найгірший етап кризи залишився позаду.
"Місяць тому прогноз був абсолютно безпросвітним, а зараз з'явився промінчик надії на те, що відновлення на фінансових ринках приведе до відновлення економіки в цілому, - заявив головний фінансовий економіст Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd. Кріс Рапкі. - Все не так похмуро, як раніше. Ситуація поступово буде поліпшуватися, можливо, ривками".
Настрої покращилися на всіх світових ринках. У США індикатор підскочив у квітні до 23,9 пункту з 5,2 пункту в березні, у Японії - з 4,5 пункту до 22,2 пункту. Учасники опитування в Європі були налаштовані менш оптимістично - індекс підвищився всього до 14,2 пункту з 8,2 пункту місяцем раніше.
"Хоча найгірший період рецесії, можливо, залишився позаду, вихід з неї займе багато років, - вважає головний економіст Janney Montgomery Scott LLC з Філадельфії Гі Леба. - Фінансовий сектор перебуває в менш поганій формі, у тому числі і через дієвість державних заходів".
Позитивний настрой був відзначений у Латинській Америці - показник довіри до економіки виріс до 23,6 пункту у квітні з 10,4 пункту в попередньому місяці. Азіатський індекс підскочив до 36,6 пункту в порівнянні з 12,7 минулого місяця.
"Почалася стабілізація виробництва, і в той же час буде відчуватися ефективність нових заходів стимулювання", - відзначив головний економіст Nikko Citigroup у Токіо Кіїті Мурасіма.
Згідно з результатами дослідження, долар США може подешевшати відносно основних світових валют у найближчі півроку - індекс у квітні знизився до 42,9 пункту з 53,4 пункту місяцем раніше.
В опитуванні, проведеному з 6 по 10 квітня, взяли участь більше 1,3 тис. респондентів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас